Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Mijn kind wordt 18. Wat nu?

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Financieel met de tags , ,

We krijgen wel vaker via mail, telefoon of via onze Facebookgroep vragen van ouders over de Persoonsvolgende Financiering bij hun meerderjarig kind. Wanneer heb je er recht op? Hoe vraag je dit budget aan? En wat kan je ermee doen?

De nieuwe PVF gids: een praktische wegwijzer

Allemaal vragen waarop je voortaan makkelijk een antwoord vindt dankzij de nieuwe PVF gids. Die is vorige week uitgebracht door uitgeverij Politea in samenwerking met Onafhankelijk Leven vzw.

Deze praktische gids is onderverdeeld in verschillende rubrieken. Zo vind je makkelijk de info waarnaar je op zoek bent. De gids kost 24.99 euro en kan je eenvoudig online bestellen.

Wat is het PVF eigenlijk?

Het PVF ofwel het nieuwe Persoonsvolgend Financieringssysteem ging van start in 2017. Via het PVF krijg je een som geld van de overheid om je ondersteuning en assistentie te organiseren. Dit budget is er enkel voor meerderjarigen. Je kan het zowel cash besteden als via voucher.

Mijn zoon of dochter wordt binnenkort 18? Wat nu?

Goed nieuws. Vanaf 2020 zou met dit nieuwe PVF systeem de zorgcontinuïteit gegarandeerd zijn. Dit betekent dat jouw zoon of dochter dan automatisch recht heeft op verdere ondersteuning. De jongere komt dus niet onderaan de wachtlijst terecht. Wel moet de jongere hiervoor de persoonsvolgend budget aanvraagprocedure doorlopen. Die kan worden opgestart zodra de jongere 17 jaar is.

2019 is nog een overgangsjaar. Dit jaar wordt het budget ter beschikking gesteld aan de jongeren met een handicap die geboren zijn in het jaar 1998 of vroeger. Vanaf volgend jaar dus aan alle jongeren zodra ze de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt.

En wat met het PAB?

Momenteel bestaat dit PVF systeem nog niet voor de minderjarigen. Maar daar komt verandering in. Men wil nog deze legislatuur de lijnen uittekenen van een nieuw systeem: het PVF voor minderjarigen. Op die manier zouden in de toekomst zowel alle kinderen als volwassenen via een persoonsvolgende financiering hun zorg kunnen organiseren.

Tot zolang het nieuwe PVF nog niet in voege is, blijft zowel het systeem van ZiN (zorg in natura) als het PAB budget bestaan. Het PAB budget is een som geld die je krijgt van de overheid om de ondersteuning te organiseren voor je kind met een handicap. Het is dus vergelijkbaar met de cashvariant van persoonsvolgende financiering.

Heb je nog vragen over het PAB, het PVF of de aanvraagprocedures? Neem dan zeker contact op met een van de bijstandsorganisaties zoals bv. Onafhankelijk Leven vzw die de PVF gids mee schreef. Zij helpen je graag verder.

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord