Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Vraag van een ouder: > Hoe kan ik de zorg voor mijn kind organiseren na een ingrijpende operatie?

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Medische problematiek met de tags , ,

Af en toe vragen ouders op ons oudernetwerk zich af op welke ondersteuning ze na een ingrijpende operatie van hun kind een beroep kunnen doen. Deze zorg kan soms heel intensief zijn. 

Zorg er dan ook voor dat je op voorhand – indien mogelijk – afspraken maakt met organisaties/diensten die je kunnen helpen.

1/ de thuisverplegingsdiensten

Heb je na je ziekenhuisopname nog medische verzorging nodig of helpende handen bij de verzorging? Dan kan je rekenen op een thuisverplegingsdienst. Zij kunnen je tot twee maal per dag komen helpen bij de verzorging. Meer info over de thuisverplegingsdiensten lees je hier.

2/ gezinszorg

Je kan als gezin ook (tijdelijk) recht hebben op ondersteuning vanuit een dienst gezinszorg. Zij helpen je een aantal uren per week met de huishoudelijke taken zodat jij ten volle de zorg voor je kind kan opnemen.

3/ thuiszorgmateriaal

Heb je hulpmiddelen nodig om je kind thuis comfortabel te laten herstellen? Dan kan je dit vaak uitlenen. Zowel bij de uitleendiensten van apotheken als van de mutualiteiten.

Hierboven somden we de ondersteuningsmogelijkheden op waarop je als ouder een beroep kan doen om de verzorging voor je kind te organiseren.

Maar er is meer. Voor een kind dat wekenlang het bed moet houden, duren de dagen eindeloos lang. Wist je dat Bednet dan misschien de oplossing vormt? Zodra je kind 4 weken (aaneensluitende of in verschillende periodes) afwezig is tijdens één schooljaar heb je hier recht op. Bij Bednet gaat het hem niet alleen om de leerfunctie, zeker niet. Veel belangrijker is dat je kind dankzij Bednet makkelijk contact kan houden met de juf of meester en met de andere klasgenoten. Een lange dag vliegt zo voorbij als je kind op eigen tempo één of meerdere lesuren kan inloggen in Bednet.

Ook bij een lange ziekenhuisopname kan Bednet een oplossing vormen om het contact met de kinderen uit de school in stand te houden.

In sommige gevallen kiezen ouders ervoor, al dan niet op aanraden van een arts, om hun kind verder te laten revalideren in een revalidatiecentrum.

Er bestaan in Vlaanderen een aantal revalidatiecentra voor kinderen. Hieronder vind je een aantal centra terug waarvan regelmatig sprake in onze groep.

1/ Pellenberg, onderdeel van het UZ Leuven, is een centrum voor motorische revalidatie waar kinderen na een orthopedische operatie vaak verblijven.

2/ Ook het revalidatiecentrum Pulderbos biedt gespecialiseerde zorg aan. Er kunnen kinderen terecht voor intensieve revalidatie. Het revalidatiecentrum beschikt over een epilepsiecentrum, een afdeling voor respiratoire revalidatie en een afdeling voor neurologische revalidatie zoals cerebrale parese.

3/ In Sint-Pieters-Leeuw vind je het revalidatiecentrum Inkendaal dat ook een aparte afdeling heeft voor kinderen. Het centrum is vooral gespecialiseerd in complexe neurologische beperkingen. Meer info vind je hier.

4/ Voor een ambulante begeleiding kan je ook in het Kinderrevalidatiecentrum van het UZ Gent terecht. Zij begeleiden er kinderen die door locomotorische of neurologische problemen in hun dagelijks functioneren zijn beperkt.

En last but not least: probeer welke optie je ook kiest voor jezelf een aantal pauzemomenten of extra rustmomentjes in te lassen. Alleen zo kan je de intensieve zorg langere tijd volhouden. Alvast veel moed gewenst.

Heb je zelf al intensief voor je kind gezorgd na een operatie? En heb je hierover nog tips voor ons? Laat het ons dan zeker weten via info@deouders.be. We nemen jullie tips graag mee voor andere ouders. Want samen staan we niet alleen.

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord