Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Waar heb ik recht op? > taxicheques en dienstencheques bij vervoer

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie financieel met de tags , , ,

Voor kinderen en jongeren met een beperkte mobiliteit

Het openbaar vervoer nemen is voor mensen met een beperkte mobiliteit niet altijd mogelijk. In dat geval kan een taxirit een oplossing bieden.

1/ Taxicheques

Veel gemeenten in Vlaanderen bieden deze taxiritten aan een goedkoop tarief aan. Hoe zit dat met jouw gemeente of stad?

Hier vind je alvast een lijst met steden en gemeenten die extra inspanningen leveren voor goedkope taxiritten. Staat jouw gemeente er niet bij? Vraag dan zelf best even na bij je gemeente. Laat je het ons weten indien je interessante info hebt?

 

2/ Dienstencheques

Daarnaast kan je kind of jongere met een beperkte mobiliteit ook gebruik maken van dienstencheques bij gebruik van aangepast vervoer. Bovenop de kostprijs die je betaalt, levert de overheid een financiële bijdrage zodat je als gebruiker tegen een gunstige prijs een beroep kan doen op deze diensten.

Daarvoor moet je kind wel aan één van volgende voorwaarden voldoen:

je kind is erkend door het VAPH

Ofwel scoort je kind minimum 7 punten op de zelfredzaamheidschaal van de FOD Sociale Zekerheid

Ofwel geniet je kind verhoogde kinderbijslag voor kinderen met een handicap of kinderen die lijden aan een zware ziekte.

Let wel! Bij betaling met dienstencheques moet het transport gebeuren met een aangepast voertuig waarvoor de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer een attest heeft afgeleverd. Je kan ook enkel betalen met dienstencheques bij ondernemingen die erkend zijn door de bevoegde gewesten. Een overzicht van erkende ondernemingen kan je opzoeken op deze informatiewebsite.

Voor alle jongeren tussen 16 en 25 jaar

In verschillende steden en gemeenten van o.a. de Westhoek kan je als jongere tegen een heus voordeeltarief een pakketje taxicheques aankopen. Het doel? Zorgen dat jongeren veilig naar huis kunnen in het weekend, tijdens de vakantie en op feestdagen. Deze oplossing kan echter ook voor onze mobiele bijzondere jongeren interessant zijn aangezien zij geen beroep kunnen doen op taxicheques voor beperkte mobiliteit.

Hoe werkt het systeem?

Elke jongere kan 1 pakketje taxicheques aankopen. De voorraad is beperkt: Elk pakje taxicheques is € 30 waard, maar elke jongere moet slechts € 5 betalen. Elke gebruiker krijgt dus een geschenk van € 25.

Welke gemeenten bieden deze taxicheques aan?

De respectievelijke Jeugddiensten van: Koksijde – De Panne - Nieuwpoort - Veurne - Diksmuide - Heuvelland - Langemark-Poelkapelle - Lo-Reninge - Poperinge - Vleteren - Zonnebeke staan in voor de verdeling van de taxicheques.

Ken je nog gemeenten in Vlaanderen waar taxicheques voor jongeren bestaan? Laat je het ons dan zeker weten? Dan kunnen we er andere jongeren mee helpen.

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord