(Nog) geen budget, waar kan ik terecht?
Ik heb een kind met extra zorgnood maar kan (nog) geen beroep doen op een budget.
Wat budget? Waar budget?
Als ouder van een minderjarig kind met (vermoeden) van handicap kan je een persoonlijke -assistentiebudget (PAB) aanvragen. Dat zijn centen om de zorg en ondersteuning voor je kind mee te betalen. Het PAB kan worden toegekend tot en met de leeftijd van 21 jaar. Helaas zijn er lange wachtlijsten.
Als meerderjarige met een handicap kan je een persoonsvolgend budget (PVB) aanvragen. Ook een PVB zijn centen om zorg en ondersteuning mee te betalen. Maar ook hier zijn er lange wachttijden tot de centen ter beschikking worden gesteld.
Geen budget = geen ondersteuning?
Kan je dan helemaal geen beroep doen op hulp zonder een PAB of een PVB budget? Toch wel! Als je kind 12 punten of meer scoort op de zorgtoeslag en je geen PAB hebt en geen beroep doet op nRTH (niet-rechtstreeks toegankelijke hulp zoals in een MFC) voor je kind, dan heb je naast de zorgtoeslag ook recht op een ondersteuningstoeslag van 337.84 euro per maand. Dankzij dit bedrag kan je al een beroep doen op bepaalde vormen van ondersteuning.
Er zijn organisaties waar je terecht kunt voor goedkope of soms zelfs gratis dienstverlening. We sommen ze even voor je op:
Deeleconomie
Het systeem van deeleconomie maakt het voor mensen eenvoudig om een centje bij te verdienen aan een voordelig belastingtarief. Dat doen ze via een erkend deeleconomieplatform zoals Helpper, Exxtra, Numia of RingTwice.
Een assistent via deeleconomie kan jou helpen met kleine dagdagelijkse taken. De assistent kan voor jouw gezin koken, de ramen wassen, onkruid wieden, poetsen, strijken, boodschappen doen, jullie gezin ondersteunen als jullie op uitstap gaan.
Je mag zoveel assistenten via deeleconomie inschakelen als je zelf wil. Per assistent is er wel een maximumbedrag dat die jaarlijks mag bijverdienen.
Zoek je een assistent voor enkele uren per week? Of wil je iemand die je nu al regelmatig een handje komt toesteken een kleine vergoeding geven? Dan kan dat via het systeem van deeleconomie aan een voordelig tarief voor zowel jou als je assistent. Je spreekt samen met je assistent een uurtarief af.
Het deeleconomieplatform houdt bij het betalen van je assistent de werkingskosten en belastingen automatisch af. Je assistent ontvangt dus een kleiner bedrag op de rekening. Op het bedrag dat je assistent ontvangt, betaalt die nadien geen extra belastingen meer. De inkomsten via deeleconomie staan wel vermeld op de belastingbrief van de assistent onder ‘diverse inkomsten’.
Dienstencheques
Heb je als zorggezin hulp nodig in het huishouden? Dan kan je een poetshulp of huishoudhulp inschakelen via dienstencheques. Mensen met een handicap kunnen in Vlaanderen tot 2000 dienstencheques per jaar aankopen aan 10 euro per cheque.
De meest bekende taken van een poetshulp of huishoudhulp zijn: schoonmaken, ramen lappen, wassen en strijken, occasioneel naaiwerk, boodschappen doen en maaltijden bereiden. Maar wist je dat je ook vervoer betalen met dienstencheques?
Gezinszorg
Een dienst voor gezinszorg biedt hulp aan mensen die thuis wonen en ondersteuning nodig hebben bij dagdagelijkse taken zoals wassen, strijken, aankleden, boodschappen doen, schoonmaken of koken. Sommige diensten voor gezinszorg hebben ook een klusjes- en oppasdienst.
Voorbeelden van diensten voor gezinszorg zijn Familiehulp, Familiezorg, Helan en i-mens. Je betaalt per uur een gebruikersbijdrage. De kostprijs is gebaseerd op je inkomen en gezinssituatie.
Wijk-werkcheques
Het systeem van wijk-werken zorgt ervoor dat werkzoekenden voor maximum 60 uur per maand mogen helpen in scholen, stadsdiensten, verenigingen of bij iemand thuis. Zo doen werkzoekenden werkervaring op. De werkzoekende wijk-werker wordt begeleid door een OCMW of door de VDAB.
Wijk-werkers mogen helpen in het huishouden, je gezelschap houden en kleine klusjes doen zoals de tuin onderhouden. Niet alle taken zijn toegelaten. Bovendien beslist elke gemeente apart welke taken uit de Vlaamse activiteitenlijst wijk-werken ze toelaten en welke klusjes niet. Bekijk hier welke taken je gemeente toelaat. Geef je gemeente in en selecteer 'natuurlijk persoon' als hoedanigheid.
Wil je een wijk-werker inschakelen? Dan moet je wijk-werkcheques aankopen. Dat kan enkel elektronisch via het gebruikersportaal van de VDAB. De prijs van een wijk-werkcheque verschilt per gemeente. De cheques zijn 12 maanden geldig. Per begonnen uur betaal je één wijk-werkcheque. Daarnaast betaal je 7,50 euro inschrijvingsgeld per jaar. Meer informatie lees je op de website van de VDAB.
Rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH)
Rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH) is beperkte, handicapspecifieke ondersteuning voor wie af en toe hulp nodig heeft. Dat kan onder de vorm van begeleiding, dagopvang of verblijf. Je kan kiezen voor 1 van deze vormen of voor een combinatie.
Jij betaalt de RTH-aanbieder deels met je eigen geld en de RTH-aanbieder krijgt daarnaast een deel vergoeding van de overheid.
De maximumbedragen die een RTH -aanbieder mag aanrekenen, vind je terug op de website van het VAPH.
Het bedrag dat de overheid per persoon en per jaar voorziet voor RTH wordt uitgedrukt in punten. Je kan maximum 8 RTH-punten per jaar benutten.
Tip! Wil je weten hoeveel RTH-ondersteuning je kan inkopen? Vul in de rekentool van het VAPH het aantal begeleidingen, het aantal dagen dagopvang en het aantal nachten verblijf in. Je kan voor RTH ondersteuning bijvoorbeeld terecht bij een thuisbegeleidingsdienst die jouw kind dan een aantal uren thuis of op school kan ondersteunen.
Dienst OndersteuningsPlan (DOP)
Een Dienst Ondersteuningsplan (DOP) biedt zelf geen hulp, maar begeleidt jou bij het plannen van je ondersteuning. Je hebt gratis gesprekken met een medewerker van de DOP en de mensen die jij er zelf graag bij wil. De begeleiding duurt meestal maximaal 12 maanden, uitzonderlijk 18 maanden. Ze helpen jou om je sociaal netwerk te versterken en ze gaan samen met jou op zoek naar gepaste ondersteuning in je buurt.
Het resultaat van die gesprekken is een ondersteuningsplan (OP). Dat OP kan je als meerderjarig persoon met zorgnood eventueel ook gebruiken om een PersoonsVolgendBudget (PVB) aan te vragen.
Meer informatie kan je ook nog terugvinden op onze website onder de rubrieken vind-hulp en tegemoetkomingen.
Wil je nog meer informatie? Dan hebben we nog 2 webinars die zeker de moeite waard zijn.
De webinars zijn gratis te (her)bekijken voor zorgouders. De kortingcode vraag je aan via info@deouders.be.
Heb je zelf een tip die we hier nog niet vermeld hebben? Laat het ons zeker weten via info@deouders.be.