Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Webinars najaar 2023: gratis

Geschreven door Sofie De Schampheleire op in de categorie Algemeen.

Goed nieuws rond onze webinars! Dankzij een mooie gift die we kregen ter gelegenheid van vijf jaar De Ouders vzw kunnen we onze webinars voor het najaar weer volledig gratis aan onze gezinnen aanbieden. Ook alle on demand webinars. Professionelen zijn uiteraard ook welkom op onze webinars. Zij betalen 30 euro per webinar. 

Benieuwd naar onze thema’s? 

We stelden voor jullie alvast een boeiend programma samen met webinars voor de verschillende doelgroepen.  

Decreet Leersteun 

Dinsdagavond 26 september

Starten doen we dit najaar met een gezamenlijk webinar in samenwerking met Ouders voor Inclusie. Op dinsdag 26 september om 20u. nemen we het decreet Leersteun onder de loep. 

In het Vlaams regeerakkoord 2019-2024 konden we al lezen: "Het M-decreet schaffen we af en vervangen we door een echt begeleidingsdecreet voor kinderen met zorgnoden én hun leerkrachten."  Maar hoe wordt dit nu in de praktijk vertaald? En wat is de impact voor kinderen met ‘specifieke onderwijsbehoeften’ en hun ouders? 

  • Wat zijn de krijtlijnen van dit Decreet Leersteun? 
  • Welk effect zal dit hebben op de klasvloer? 
  • Wat betekent dit concreet voor het onderwijs aan leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften? 
  • Is dit nieuwe decreet een ‘hefboom voor inclusie’ of een ‘stok-achter-de deur’? 

Allemaal vragen waar we tijdens dit webinar graag op ingaan. Na onze uiteenzetting willen we zeker ook luisteren naar jullie vragen en eerste ervaringen naar aanleiding van de veranderingen. We voorzien voldoende ruimte voor uitwisseling van ervaringen. Vandaar dat we het Zoom-platform gebruiken voor dit webinar. Je ontvangt de vergaderlink via Ouders voor inclusie één week op voorhand en/of nog eens op de dag zelf.

Hoe vraag ik de IT/IVT aan voor mijn kind? 

Dinsdagavond 24 oktober 

Als je kind meerderjarig wordt, dan moet je heel wat beslissingen nemen. Om jullie daarbij te helpen, bieden we een webinarreeks rond dit thema aan. In dit webinar laten we experte Karin De Moor van de FOD Sociale Zekerheid aan het woord. Zij vertelt jullie hoe je een aanvraag moet doen voor een inkomensvervangende en of integratietegemoetkoming. Ze legt ook uit waarmee je de tegemoetkoming wel of niet kan combineren.

  • Waar moet je voor opletten?
  • Wil je zeker zijn dat je de tegemoetkoming correct en tijdig aanvraagt?

Volg dan zeker dit leerrijke webinar. In deze webinarreeks ‘overgang van minderjarigheid naar meerderjarigheid’ verschenen eerder ook deze webinars: ‘kiezen voor bewindvoering of zorgvolmacht’ en ‘hoe vraag je een PVB budget aan?’ Je kan ze allemaal on demand herbekijken. 

Wat met PAB/PVB en andere tegemoetkomingen of hulpmiddelen als je als ouders gescheiden leeft? 

Donderdag 23 november 2023

In onze doelgroep van gezinnen van kinderen met een handicap zijn we met veel eenoudergezinnen. Dit is de realiteit. Niettemin is de wetgeving hier vaak (nog) niet aan aangepast. Daarom willen we ouders informeren hoe ze hiermee het best omgaan. We informeren jullie breed over wat wel kan en waar je goed voor moet opletten. We organiseren dit webinar in samenwerking met de bijstandsorganisatie Onafhankelijk Leven. 

  • Wat als jullie beiden een hulpmiddel voor je kind nodig hebben? Wat kan en wat niet? Hoe doe je dat het best? 
  • Wat als je kind een PAB of een PVB heeft en je zelf assistentie voor je kind wil opnemen maar gescheiden leeft? Wat als je tegelijkertijd budgethouder en werknemer wil zijn? 
  • Wat als je kind van de andere ouder alimentatie ontvangt maar ook een IT/IVT? Welke impact heeft dit voor de belastingaangifte van je kind? 

Deze en nog veel meer vragen beantwoorden we tijdens dit goed gevulde webinar.  

Start nu al jouw vakantiepuzzel voor de zomer van 2024 

Donderdagavond 14 december 2023

Het lijkt misschien een beetje vreemd om in putje winter na te denken over de zomer van 2024. En toch is dit belangrijk. Zeker voor onze bijzondere gezinnen! De meeste organisaties starten in of vlak na de kerstvakantie namelijk al de inschrijvingen voor hun zomerkampen. En die zijn vaak meteen volzet. Wil je zonder zorgen de zomerregeling plannen? Dan volg je best ons webinar. In het webinar geven we je een breed aanbod van gekende kampjes maar ook van nieuwe, leuke initiatieven waar jouw bijzonder kind meer dan welkom is. Daarnaast maak je kennis met aangepaste vakantieverblijven voor een ontspannend verblijf met het hele gezin. We geven je ook voorbeelden van hoe je een gepersonaliseerde vakantiekalender maakt. Ten slotte vertellen we je op welke tegemoetkomingen je recht hebt bij kampjes en vakantieopvang. Dit alles en nog zoveel meer leggen we jullie uit in dit bondig, maar heel praktisch webinar. Want een zorgeloze vakantie, dat verdient iedereen! Hopelijk tot dan! 

Deelname voor deze webinars is gratis voor ouders, maar tijdig inschrijven is wel verplicht!

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord