Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Wendelien in het Europees Parlement

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Algemeen met de tags , ,

Dat een job vinden voor jongeren met een beperking geen evidentie is, getuigde Kamil. Hij heeft nochtans bakken ervaring in vrijwillige jobs voor verschillende ngo's. Wanneer puntje bij paaltje komt, valt hij echter telkens af voor een betaalde job. Waarom? Er zijn heel wat obstakels.

Niet alleen fysieke obstakels (is het gebouw en de werkvloer voldoende toegankelijk?) maar ook praktische ( hoe kan je voltijds werken als je steeds praktische ondersteuning nodig hebt voor bv. toiletbezoek en je niet beschikt over persoonlijke assistentie?)

Europa wil alvast volop inzetten op meer werkgelegenheid voor jongeren met een beperking. Verschillende denktanks ontwikkelen momenteel een nieuwe Europese wetgeving waardoor coproductie beter zal worden gefaciliteerd.

Wat is coproductie eigenlijk? Bij coproductie wordt de jongere met een beperking door een zorgcoach op langere termijn gecoacht naar en in een nieuwe job. Zo kunnen de jongeren groeien. Dit leidt veel vaker tot een duurzame samenwerking. Bij een heuse coproductie worden verschillende partijen betrokken, niet enkel de werknemer, maar ook de werkgever wordt gecoacht in het traject.

Volgens Hortense Desvilles, Human Resource manager en mama van een dochter met Down, moet er een mindswitch komen in bedrijven. Toekomstige managers moeten tijdens hun studies degelijk geïnformeerd worden over de mogelijkheden van coproductie. Daarnaast moeten de zorgcoachen ook een verregaande training krijgen om inzicht te verwerven in de bedrijfswereld. Bovendien is het ontzettend belangrijk om jongeren met een verstandelijke beperking jarenlang op de schoolbanken voldoende sociale vaardigheden bij te brengen, eerder dan hen in één bepaalde job te vormen. Ten slotte moet de samenleving minder betuttelend optreden tegenover mensen met een verstandelijke beperking. Ook zij groeien op tot volwassenen en moeten als dusdanig worden beschouwd weliswaar rekening houdend met hun beperkingen.

Uit de cijfers blijkt dat er momenteel grote verschillen zijn in de Europese landen wat betreft tewerkstelling van jongeren met een beperking. Nochtans investeert het Europees Sociaal Fonds en het Youth Garantee fonds hier over heel Europa heel sterk in. Landen zoals Spanje tonen dat een positief verhaal echt wel mogelijk is en dat veel jongeren met een beperking wel degelijk een job op maat kunnen vinden.

We hoorden ook een paar mooie voorbeelden van hoe een coproductie er concreet kan uitzien. Voor ons waren deze voorbeelden beslist hoopgevend. Als het van de Europese gebruikersorganisaties afhangt, komt er binnenkort trouwens een Europese coproductie methodologie die wordt ingebed in nieuwe wetgeving.

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord