Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Praktische tips voor het aanvragen van een IT/IVT

Het aanvraagformulier voor een IT/IVT is niet voor iedereen even duidelijk. Daarom geven we hier graag een aantal praktische tips en tricks om het online document zo vlot mogelijk in te vullen.

Vraag: Moet ik een mandaat aanvragen om het dossier van mijn meerderjarig kind in te vullen?
Neen, dat is niet noodzakelijk. Je kan inloggen met zijn/haar identiteitskaart en pincode om het dossier te vervolledigen. Een mandaat is enkel nodig indien je kind nog minderjarig is (voortaan bestaat de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen vanaf 17 jaar).

Tip: Bekijk het document van de FOD Sociale Zekerheid over zelfredzaamheid voor je de aanvraag begint in te vullen.
In dit document vind je meer uitleg over de criteria waarop gequoteerd wordt.

Nog een aantal praktische tips bij het invullen van het online formulier:

  • Check eerst bij elke vraag wat je precies moet invullen. Dat doe je door op de blauwe ‘i’ rechts bovenaan te klikken waarna er een extra venster opent waarin je meer informatie kan vinden.
  • Per vraag mag je antwoord maar maximum 2000 tekens lang zijn. Wanneer je antwoord langer is dan 2000 tekens krijg je een foutmelding bij het opslaan. De gemakkelijkste manier om dit te vermijden is om je antwoorden eerst in word te noteren, eventueel in een apart document per vraag. Je kan dan gemakkelijk de lengte van je antwoorden controleren. Dit doe je door het tekstblok te selecteren en 'woorden tellen' te kiezen onder in het menu 'controleren'. Eventueel voor elke vraag een ander word document nemen (om de 2000 tekens te zien).
  • De invulvelden bij de vragen tonen maar 2 regels tekst terwijl je antwoord veel langer kan zijn. Je kan die invulvelden groter maken door onderaan rechts in het invulveld op de kleine streepjes te klikken en die te verslepen.
  • Om zeker te zijn dat je antwoorden niet verloren gaan, sla je best na elk antwoord op. Dit doe je door helemaal onderaan op de knop ‘later vervolledigen’ te klikken. Op die manier sla je telkens de info op. Zo niet, gebeurt het wel eens dat je je antwoorden weer kwijt bent.
  • Neem contact op met je huisarts na het indienen zodat die weet dat die extra medische informatie zal moeten aanleveren indien de FOD erom vraagt.
  • Wil je het document lokaal opslaan voor je het definitief indient? Dan moet je ervoor zorgen dat je op je pc de versie Adobe Reader 8 hebt geïnstalleerd.
Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord