Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

97 PAB-budgetten op de valreep onder de kerstboom

Geschreven door Sofie Jacobs op in de categorie Algemeen met de tags , , , ,

De afgelopen dagen ontvingen bijna 100 gezinnen een brief van het Agentschap Opgroeien met de verlossende boodschap dat ze eindelijk kunnen starten met hun PAB. Die spurt naar het einde van het jaar had Minister Beke eerder deze maand ook al aangekondigd in het tijdschrijft Dag Allemaal. Voor veel gezinnen dus een een langverwacht, maar tegelijk nu ook onverwacht kerstcadeau.

Dankzij de nieuwe toekenningen krijgen deze gezinnen de kans om de zorg voor hun bijzonder kind zelf te organiseren. Uiteraard zijn we hier heel blij om! Tegelijk blijven we ook duimen voor de 1500 andere gezinnen die nog op de wachtlijst staan. Jullie kunnen ook nog steeds met jullie vragen bij ons terecht.

Niet alleen de langstwachtende kinderen

De toekenningen in december gaan ditmaal niet alleen naar kinderen die al het langst op de wachtlijst staan. Bij 45 van de in totaal 97 dossiers gaat het om gezinnen die in maart al erkenning kregen dat hun priorvraag naar een PAB erg dringend was. Zij krijgen nu eindelijk hun PAB. Bij de overige 52 kinderen gaat het om gezinnen die al lang wachten op een PAB. Hun wachttijd startte tussen 1 juli 2015 en 31 december 2015.

Wat als je de langverwachte brief ontvangt?

Je krijgt eerst een brief waarin wordt gevraagd te bevestigen dat je het PAB-budget wenst op te nemen. Als je dit doet, ontvang je twee weken later een brief van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) met daarin de hoogte van jouw budget, jouw startdatum en meer informatie over het gebruik van het PAB.

Als jouw dossier als prioritair werd beschouwd en je nu dus deel uitmaakt van die 45 gezinnen die al in maart de erkenning van hun priorvraag kregen, dan hoef je geen bevestiging te sturen naar het Agentschap Opgroeien. Je krijgt dan zowel de brief van Agentschap Opgroeien als van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) met daarin de hoogte van jouw PAB, de startdatum (1/1/2022) en meer informatie over het gebruik van PAB.

Als de toekenning in de bus valt, heb je 4 maanden de tijd om je PAB op te starten. Dat doe je door een nieuwe zichtrekening te openen, verschillende formulieren in orde te brengen en een eerste overeenkomst af te sluiten.

Gelukkig hoef je deze opstart niet alleen te doen. Je kan hiervoor een beroep doen op een bijstandsorganisatie. Zij helpen je op weg met alle administratie die eraan te pas komt. Bovendien krijg je een gratis opstartpakket.

Onze partnerorganisatie Onafhankelijk Leven vzw ontwikkelde een handig opstartpakket dat jou op weg helpt om zelf de zorg voor je kind met een beperking te organiseren.

Vraag hier je gratis opstartpakket aan >

Het is niet eenvoudig om een PAB op te starten, maar je staat er niet alleen voor. Wil je graag een beetje hulp? Stel je vragen aan de advieslijn  van Onafhankelijk Leven via 03 808 22 99 of via advies@onafhankelijkleven.be.

Webinar op 2 februari

Op 2 februari vindt bij Onafhankelijk Leven een webinar plaats rond het opstarten van een PAB. In dit webinar leggen we je uit hoe een opstart juist verloopt. Je kan tijdens het webinar ook zelf vragen stellen.

Meer informatie en inschrijven voor het webinar

 

Veel succes met de opstart of met het indienen van de priorchecklist!

 

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord