Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Meewerken aan de spelkoffer van De Ouders vzw?

Geschreven door Sofie Jacobs op in de categorie Vrije Tijd met de tags , , , ,

De Warmste Week bracht uiteindelijk 3,2 miljoen euro op. Met die steun zullen 200 projecten aan de slag kunnen gaan. Het project ‘Iedereen Bijzonder’ van vzw De Ouders is daar eentje van! Met een spelkoffer en belevingsworkshops worden kinderen met én zonder handicap op een eenvoudige en speelse manier dichter bij elkaar gebracht. De Ouders vzw is nog op zoek naar ouders die dit project mee willen uitwerken. 

Spelenderwijs leren omgaan met ‘anders zijn” 

Kinderen met een handicap willen net als andere kinderen gewoon kunnen spelen. Een motorische, visuele, auditieve, verstandelijke of andere beperking maakt het vaak moeilijk om vriendjes te vinden. Omgekeerd weten kinderen zonder handicap altijd niet hoe ze moeten omgaan met die beperkingen. Het maakt hen wat bang of onzeker en ze gaan kindjes met een handicap daarom uit de weg.  

Iedereen Bijzonder spelkoffer

Met het ‘Iedereen bijzonder’-project wil  vzw De Ouders een spelkoffer samenstellen vol spelmateriaal en leuke opdrachten die kinderen met en zonder handicap dichter bij elkaar brengen. De spelkoffer met inleefspel zal zich richten op kinderen van 4 tot 10 jaar en kan gebruikt worden in de jeugdbeweging ende klas of thuis om kinderen uit de buurt kennis te laten maken met hun bijzonder buurmeisje of -jongen. Spelenderwijs leren kinderen zo omgaan met ‘anders zijn’ en ontdekken ze hoe iedereen op zijn manier bijzonder is. 

Fons en Obe als inspiratie 

Het idee om kinderen met en zonder beperking dichter bij elkaar te brengen via spelletjes, komt van de mama’s van Fons en Obe. Fons is 7, heeft een fysieke beperking en gaat naar een gewone school. In de klas kan hij niet alle activiteiten volgen en daarom noemden zijn klasgenootjes hem een ‘oud peetje’. Dat raakte Fons heel hard. Ook Obe is 7 en heeft een meervoudige beperking. Hij ziet de andere kinderen vaak buiten spelen in de straat maar kan zelf niet meedoen. Dat maakt hem verdrietig. Elk apart organiseerden de mama’s van Fons en Obe  een workshop met spelletjes om de kinderen met elkaar kennis te laten maken. En dat hielp! Sindsdien begrijpen de klasgenootjes Fons veel beter en de kinderen uit de buurt betrekken Obe veel meer bij hun spelletjes.  De Ouders vzw wil het idee van deze twee mama’s nu verder uitwerken zodat ouders, jeugdbewegingen, scholen en andere organisaties hier ook mee aan de slag kunnen. 

Stap naar inclusieve samenleving 

Elkaar beter kennen, en liefst vanaf jonge leeftijd, is een noodzakelijke stap op weg naar een inclusieve samenleving. Elk kind met een handicap verdient zijn eigen plekje midden in de samenleving.  Ook het VN-Verdrag inzake de rechten van mensen met een handicap maakt van inclusie een belangrijk streefdoel . De Belgische overheden hebben zich achter dit verdrag gezet en moeten er dus voor zorgen dat mensen met een handicap volwaardig kunnen deelnemen aan alle aspecten van het leven. Dit kan enkel wanneer de samenleving zich aanpast zodat mensen met een handicap net als anderen kunnen participeren. Ook elk kind met een handicap verdient zijn eigen plekje midden in de samenleving. Een belangrijke stap daarin is dat  kinderen met én zonder handicap elkaar kennen én begrijpen. Het inleefspel ‘Iedereen bijzonder’ wil ouders, scholen en organisaties  helpen om op een laagdrempelige manier inclusie te bevorderen. Want jong geleerd is oud gedaan!  

Mee brainstormen over de spelkoffer?

Wil je graag mee brainstormen over de uitwerking van de spelkoffer? Of heb je zelf een leuk idee voor een activiteit of spelletje die kinderen kan aanzetten om elkaar beter te leren kennen en begrijpen? Vzw De Ouders is nog op zoek naar ouders die mee dit project willen uitwerken. Interesse?  

Doe mee! 

Brahim op bezoek tijdens De Warmste Week 2021
Brahim op bezoek tijdens De Warmste Week 2021

 

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord