Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Tips om het (coronagewijs) samen gezellig te maken! 

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Algemeen met de tags , , ,

Heel wat ouders, kinderen, gezinnen zitten in deze koude maanden thuis. Is het niet door isolatie of quarantaine, dan wel door telewerk (in combinatie met spelende kinderen) of een verlengde kerstvakantie waar we ineens weer heel veel praktische zaken voor moeten geregeld zien te krijgen. 

Hoe hou je het hoofd koel als bijzonder gezin? Op welke manier pak je het aan zodat iedereen in huis gelukkig is? Geen evidentie, al zeker niet met een kind dat extra zorg vraagt. Welke activiteiten kunnen bijzondere kinderen alleen aan, waar hebben ze je hulp bij nodig, waar haal je samen plezier uit en hoe overleef je zo’n halve lockdown ook alweer?  

We gingen te rade bij onze partners en bundelden wat tips. Een overzicht! 

Activiteiten 

Bij Modemadvies werden we nog eens herinnerd aan het bestaan van de Luisterbieb. Je even afschermen van de hectiek in huis? Kan je kind niet zelf lezen, maar wel luisteren naar een verhaal? Of heb je een leesopdracht voor school/studie waarbij je dyslexie voor enige moeilijkheid zorgt? In de Luisterbieb vind je meer dan 4.000 luisterboeken, van romans tot hoorcolleges. Vanwege Corona zijn een aantal titels zelfs helemaal gratis, ook als je geen Bibliotheeklid bent. 

Een beetje gekker en plezant mag altijd, dus werd ons de volgende tip aangereikt door de Huizen van het Kind: een heuse feestgids voor het hele gezin! Leren coderen met Kerstelfjes, interactieve verhalen met Ollie de Narwal, schilderen met de Kerstman, … Om de koude winterdagen alleen of gezellig samen te beleven!  

Het “scherm als babysit”, elke jonge ouder kent het fenomeen. We willen het liever niet, maar soms is het gewoon makkelijk om de kinderen even in stilte voor het scherm te zetten. Hoe pak je het aan met jonge kinderen? Hoe ervaart je bijzonder kind de schermtijd? Hoe zorg je ervoor dat het geen gemakkelijkheidsoplossing wordt, maar dat kinderen met of zonder handicap er ook echt iets van leren? De Gezinsbond schreef een helder artikel over peuters en schermgebruik, maar ook over de afspraken die je met je kinderen maakt over de tijd die ze op een scherm mogen doorbrengen. Afspraken die, zoals we heel goed weten, ook voor bijzondere kinderen erg belangrijk zijn en duidelijk afgelijnd moeten worden aangereikt. 

Vanuit De Ouders zelf hebben we in het verleden natuurlijk ook al heel wat tips de wereld ingestuurd. Je vindt ze allemaal onder onze categorie “vrije tijd”. En hoe deugddoend kan het zijn om als mantelzorger of als bijzonder kind een warme wens toegestuurd te krijgen? Vorig jaar maakten we vrolijke kaartjes, die je nog steeds (digitaal) kan versturen! 

Handige weetjes 

De Nederlandse Anne-Marie Hartmann kent onze doelgroep als geen ander. Ze begeleidt jongeren en volwassenen met school, studie of werk en maakte 3 pagina’s vol nuttige tips. Tips voor thuiswerken, tips voor onderwijs in coronatijd en de pagina “thuis van school en werk, hoe doe je dat?”. 

Bij Modemadvies wordt de focus ook gelegd op het communiceren over Corona. Hoe leg je aan kinderen uit wat Corona nu eigenlijk is? De Nederlandse Stichting Milo gebruikt pictogrammen, liedjes en filmpjes om communicatie uit te lokken bij kinderen met beperkingen en om zo bij te dragen aan hun (taal)ontwikkeling.  

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord