Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Wat vraagt Rune aan Sinterklaas: "Extra hulp"

Geschreven door Sofie Jacobs op in de categorie Getuigenis met de tags , , ,

Dit is Rune, een jongen van 6 jaar. Rune staat al 3 jaar op de wachtlijst voor een PAB, een persoonlijk assistentiebudget. Een budget waar hij recht op heeft. Door een hersenletsel heeft Rune motorische problemen en kan hij niet praten. Hij communiceert met gebaren en via een tablet met spraaksoftware. En hoewel hij niet in een rolstoel zit, heeft hij voor bepaalde handelingen hulp nodig. 3 jaar geleden kreeg het gezin te horen dat Rune recht heeft op het ondersteuningsbudget. 3 jaar later is het budget nog steeds niet toegekend.

Net als elk kind is ook Rune blij wanneer Sinterklaas wat speelgoed brengt. Maar dit jaar schreef Rune een ander soort brief aan de Sint, met de vraag om ondersteuning in de vorm van een PAB-budget. Want met extra hulp kan Rune een assistent zoeken: voor op school, voor bij toekomstige vrijetijdsactiviteiten, om met vriendjes te spelen of om aan sporten deel te nemen. 

Door deze video te delen, komt de vraag van Rune misschien wel echt bij Sinterklaas terecht. En hopelijk bij al wie knopen kan (en moet) doorhakken.

DEEL DE SINTERKLAASBRIEF VAN RUNE (VIDEO)

Rune staat trouwens niet alleen

Wist je trouwens dat er zoals Rune 1.750 kinderen met een handicap recht hebben op een PAB-budget? Ze staan helaas op de wachtlijst, omdat de overheid onvoldoende centen vrijmaakt. Nochtans zit er dit jaar nog meer dan 30 miljoen euro in de PAB-pot. Verschillende gezinnen kunnen dus nog uit de nood geholpen worden, maar de Vlaamse regering laat na om dit geld te verdelen. vzw De Ouders, Onafhankelijk Leven en de Gezinsbond begrijpen dit niet en eisen de onmiddellijke uitbetaling van het beschikbare budget voor kinderen met een handicap.

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord