Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Acht respijtzorgdiensten vallen in de prijzen

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Algemeen met de tags ,

Respijtzorg: een thema dat ons na aan het hart ligt. Respijtzorgdiensten zijn initiatieven die ervoor zorgen dat ouders van een kind met een handicap even de zorg voor hun kind kunnen overlaten aan iemand anders. Voor een paar uurtjes, een dag of zelfs een weekend. Om wat tijd vrij te maken voor zichzelf, de andere kinderen of voor familie of vrienden. Dankzij respijtoplossingen blijft de draaglast voor het gezin haalbaarder. 

Maar liefst 40 organisaties dienden een project in om een subsidie van 20.000 euro te krijgen. Acht kwalitatieve projecten vielen in de prijzen.

 

En of er toffe ideeën bij zaten.😉 De projecten zijn heel divers. Beslaan ook verschillende regio’s in Vlaanderen. Benieuwd naar de winaars?

 

GIVE US A BREAK

Biedt vakantiekampen aan voor kinderen met extra zorgnood in de regio Zuid-Oost-Vlaanderen.  Ze organiseren zowel dagkampen als kampen met overnachtingsmogelijkheid.

> info@giveusabreak.be 

DE OPPASDIENST VAN HET STEUNPUNT KINDEREPILEPSIE

Zij zetten een oppasdienst op met vrijwilligers om de intense ondersteuning van de kinderen enkele uren of een weekend van de ouders over te nemen zodat ze er eens tussenuit kunnen. Dit alles in samenwerking met de oppasdienst Familiezorg West-Vlaanderen/Oef!, actief in West-Vlaanderen. Dankzij de steun van KBS is het de bedoeling om de dienst verder uit te breiden naar Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant.

> info@kinderepilepsie.be 

 

LouTieJu

Een creatieve zorgboerderij in Balen waar kinderen met een handicap en hun brussen samen volop kunnen genieten. Bij LouTieJu valt heel wat te beleven. Voortaan biedt LouTieJu ook muziektherapie aan.

> info@loutieju.be 

 

LIMMERIK

Een concept van Pulderbos waar kinderen met extra zorgnood blijven overnachten in een huiselijke sfeer. Dankzij de projectsteun zal Limmerik nu ook extra kinderen opvangen in dagrespijtzorg. Zo kunnen ouders er met een gerust hart eens een dagje op uit trekken terwijl hun kind een dag vol plezier beleeft in Limmerik.  

 > www.limmerik.be

 

Het project gASStvrij

Gaat op zoek naar gastgezinnen die kinderen en jongeren met autisme tijdelijk willen opvangen bv. voor een weekend, een avondje in de week. Doel? De kinderen laten genieten van de warmte in een ander gezin. Een verhaal van gedeelde zorg dat de Liga Autisme Vlaanderen op termijn in heel Vlaanderen wil uitrollen. 

 

Casa Corlien

Casa Corlien in Heusden-Zolder biedt een buddydienst aan voor kinderen met medische zorgen met of zonder beperking. Ze doen dat met medisch opgeleide vrijwilligers.

> casa.corlien@stijn.be 

 

Casa Magnolia

Ook Casa Magnolia viel in de prijzen. Zij zorgen voor extra ondersteuning voor gezinnen met een zwaar ziek kind. Ze trekken met hun snoezelmobiel Vlaanderen rond om kinderen en hun ouders even de broodnodige rust te bieden aan huis. Maar ze bouwen ook hun aangepaste oppasdienst verder uit zodat ouders zelf even erop uit kunnen. De oppasdienst is vooral actief in Vlaams-Brabant en Antwerpen Wil je meer info?

> elodie@casamagnolia.be 

 

HOTEL PIMPERNEL

En last but not least hebben we Hotel Pimpernel, een sfeervol hotel waar niet alleen kinderen met een handicap logeren maar ook hun ouders en brussen welkom zijn. De kinderen krijgen er alle zorg en ondersteuning in een tof kader, net als in een echt hotel. Kinderen mogen er ook alleen logeren zonder de ouders als die even weg willen. Hotel Pimpernel bevindt zich in Antwerpen.

> clientonthaal@heder.be 

 

Ook in Wallonië kregen een financieel duwtje in de rug van de Koning Boudewijnstichting. 

 

Wil je meer weten waar je in België terecht kan voor respijtzorg voor je kind? Ontdek het in de uitgebreide digitale brochure van de Koning Boudewijnstichting.  


Logisch toch dat we enthousiast waren om in de jury te zetelen van de Koning Boudewijnstichting rond dit respijtzorgproject? We wensen de winnaars veel succes toe met de verdere uitbouw van hun diensten. Hopelijk kan je ook genieten van een (nieuw) initiatief. Heb je gebruik gemaakt van respijtzorg in een winnend project? Of bij een bestaande respijtzorgdienst? Deel dan zeker jullie ervaringen via info@deouders.be 

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord