Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

De kinderrechtencommissaris op bezoek bij De Ouders

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Getuigenis met de tags ,

De hervorming van het zorglandschap in het kader van Perspectief 2020 mag dan wel doorgevoerd zijn voor de meerderjarigen, voor de minderjarigen is er nog heel wat werk aan de winkel.

Nu de directe financiering er zit aan te komen voor alle ouders van een kind met een beperking wou de commissaris dan ook weten wat deze financiering allemaal inhoudt. Is het echt een meerwaarde dat je als ouder zelf kan beslissen welke hulp je voor je kind inzet? Of is het systeem van directe financiering eerder een blok aan je been? Waarvoor kan je zo’n zorgbudget eigenlijk allemaal gebruiken? Is het terecht dat sommige ouders zich zorgen maken over dit nieuwe systeem in de toekomst? Allemaal vragen waarop de kinderrechtencommissaris graag een antwoord wou krijgen.

Genoeg voer dus voor een boeiende middag…

Na een beknopte uiteenzetting over de principes van het systeem van directe financiering en een opsomming van de mogelijkheden en beperkingen van het PAB-budget was het tijd voor het moment suprême.

Onze jongeren zaten de commissaris al ongeduldig op te wachten in de zonovergoten veranda. Sommigen wat onwennig, anderen helemaal paraat om hun verhaal te vertellen. Het was een bont gezelschap met een mix aan beperkingen. Net dat aspect zorgde voor een bijzonder interessante ontmoeting.

De commissaris nam ruimschoots de tijd om naar de verhalen van elk gezin te luisteren. Hij leerde zo dat er verschillende bestedingsmogelijkheden zijn binnen het PAB budget. Afhankelijk van het type beperking van het kind kiezen ouders voor de één of andere optie. Sommige ouders werken met één of twee vaste assistenten, anderen met meerdere assistenten die elk een specifieke deeltaak op zich nemen. Bij nog andere gezinnen is het een ouder die de taak van persoonlijke assistent op zich neemt. Ouders onderstreepten het belang van de verschillende bestedingsmogelijkheden. Elk kind heeft een ander type beperking. Kinderen evolueren ook. Vandaar dat het belangrijk is om een breed gamma aan bestedingsmogelijkheden toe te laten. Zo kan je spelen met je budget op maat van het kind.

Een grote troef van het PAB budget die in elk gesprek aan bod kwam, is dat de kinderen dankzij hun PAB budget kansen krijgen om middenin de samenleving te leven.

Uit al deze getuigenissen bleek eens te meer dat gezinnen die werken met een PAB-budget hier heel tevreden over zijn. De dagdagelijkse voorbeelden van ouders lieten zien dat persoonlijke assistentie voor hun kind een wereld van verschil maakt. Helaas hoorden we ook een aantal knelpunten van het systeem.

Vooral de al dan niet inzetbaarheid van de persoonlijke assistentie in de klas, zowel in het gewoon als het buitengewoon onderwijs, vormt nog vaak voorwerp van discussie.

Assistenten worden door de school soms als bedreigend gezien. Anderzijds zijn er scholen die kinderen het recht op onderwijs ontzeggen wanneer de assistent(e) niet in de klas aanwezig kan zijn (bv. door ziekte). De kinderrechtencommissaris is van plan dit knelpunt mee op te nemen.

Daarnaast werd de administratielast door sommige ouders als minpunt aangehaald. De overmatige bewijslast is een element waar we waakzaam moeten voor zijn bij de overgang naar een systeem van directe financiering.

Toen iedereen was uitverteld, stond de winterzon al laag aan de horizon. Hoog tijd dus om na een boeiende middag gezellig huiswaarts te keren en thuis een warm bedje op te zoeken.

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord