Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Inclusief onderwijs: herbekijk de reportage met Rune

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Algemeen met de tags , , , ,

Vorige week bracht Terzake een uitgebreide reportage over inclusief onderwijs, en ook het verhaal van Rune kwam aan bod. Rune vroeg vorig jaar via een Sinterklaasbrief hulp in de vorm van een persoonlijk assistentiebudget (PAB). Voorlopig is er nog geen ondersteuning op komst. 

Rune, 6 jaar, staat ondertussen al 3 jaar op de wachtlijst voor een PAB, een persoonlijk assistentiebudget. Door een hersenletsel heeft Rune motorische problemen en kan hij niet praten. Hij communiceert met gebaren en via een tablet met spraaksoftware. En hoewel hij niet in een rolstoel zit, heeft hij voor bepaalde handelingen hulp nodig. 

 “3 jaar geleden kregen we te horen dat Rune recht heeft op het ondersteuningsbudget. Maar het budget is nog steeds niet toegekend”, zegt mama Kim.  

“Bewust gekozen voor inclusief onderwijs” 

De ouders van Rune kozen bewust voor gewoon onderwijs, ook al moeten juffen, familie en vrijwilligers extra creatief zijn om Rune alle kansen te geven. Bovendien zijn er veel extra kosten die op de schouders van de ouders terechtkomen. 

“Rune begrijpt alles en we stellen vast dat Rune heel veel leert van andere kinderen in de klas. We zijn van mening dat deze school op dit moment voor Rune de beste plek is om onderwijs te volgen. Op deze manier tonen we ook aan de andere kinderen dat kinderen met een beperking met wat extra zorg en ondersteuning gewoon deel kunnen uitmaken van de samenleving. Er komen voorlopig veel kosten op onze schouders terecht en we zijn er ons ook bewust van dat de school veel extra inspanningen moet leveren: zij moeten creatieve oplossingen zoeken omdat er vanuit het hoger beleid weinig ondersteuning aan de school wordt gegeven”, zegt mama Kim. 

Met een PAB-budget zou Rune een assistent kunnen zoeken: voor op school, voor bij toekomstige vrijetijdsactiviteiten, om met vriendjes te spelen of om aan sport deel te nemen. 

Herbekijk de reportage >>

In de reportage komt ook de topman van het Katholiek onderwijs, Lieven Boeve, aan het woord. Hij pleit ervoor om meer expertise van het buitengewoon onderwijs in te zetten in het gewoon onderwijs. Nu is het vaak een alles of niets gegeven. Of je kind volgt een inclusief traject en er is amper extra ondersteuning of je tekent in, na advies van het CLB, voor een school buitengewoon onderwijs die vaak een heel eind van huis ligt. Hierdoor zitten kinderen niet alleen heel lang op de bus, maar houden ze nauwelijks nog contact met andere kinderen uit hun buurt. Een combinatie waarbij kinderen in hun buurt les kunnen blijven volgen, met de inzet van meer expertise vanuit het buitengewoon onderwijs voor meer kinderen zou voor velen een positieve evolutie kunnen vormen. Een traject op maat in de buurt. 

Die inzet van extra expertise vanuit het buitengewoon onderwijs is één ding. Daarnaast is het ter beschikking stellen van PAB-budgetten eveneens een belangrijke hefboom om een inclusietraject meer slaagkans te geven. Dankzij de ondersteuning van een persoonlijk assistent krijgen kinderen/jongeren met een handicap de kans om mee les te volgen. De assistent zorgt hierbij voor de nodige ondersteuning. Het verhaal van Tuur bracht de meerwaarde van een assistent mooi in beeld in de reportage. Dankzij zijn assistent kan Tuur ten volle zijn IT-talenten ontplooien!   

Honderden kinderen en jongeren staan nog op de wachtlijst 

Volgens de laatste cijfers wachten helaas nog altijd honderden kinderen en jongeren zoals Rune op een PAB-budget. Samen met verschillende andere organisaties waaronder onze partnerorganisatie  Onafhankelijk Leven blijven we ervoor ijveren om deze wachtlijsten weg te werken. Want elk kind verdient het om kansrijk te mogen opgroeien. 

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord