Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Kick-off spel Expeditie Inclusief

Geschreven door Anke Boey op in de categorie Vrije Tijd.

Dagen hebben we gebrainstormd, maanden hebben we vergaderd, getest en uiteindelijk goedgekeurd. Na een jaar vol engagement, denkwerk en creatieve sessies was het eindelijk zover. Op 14 juni konden wij onze eerste editie van ‘Expeditie Inclusief’ voorstellen aan de pers en de genodigden. 

Het verhaal achter het spel

Het was een zonovergoten middag in het Groot Begijnhof van Sint-Amandsberg. Kinderen van buurtschool De Krekel kwamen spelen, growfunders kwamen supporteren en wij brachten het verhaal van ‘Expeditie inclusief’. Waar komt het idee vandaan? Hoe hebben we het aangepakt? Met wie hebben we samengewerkt?  

Aansluiting zoeken 

Voor kinderen met een handicap of een verhoogde zorg is het vaak moeilijker om aansluiting te vinden bij de grote groep: kan ik meedoen? Willen anderen mij helpen? Omgekeerd zijn kinderen ook vaak onzeker: mag ik helpen? Wil die wel meedoen? Kan die wel wat ik kan? Die onwetendheid verhoogt de drempel om samen te spelen. Dat is ook de ervaring van onze ouders. Twee van hen probeerden door spel zelf de kloof te verkleinen. Dat mooie initiatief was het zaadje dat geplant werd voor ‘Expeditie Inclusief’. Via de Warmste Week, de Koning Boudewijnstichting, Growfunding en heel veel enthousiast werk van onze teams hebben we ‘Expeditie Inclusief’ kunnen maken.  

Teamwerk

We werkten samen met een team van vrijwilligers en medewerkers van De Ouders vzw. Hun ervaringsdeskundigheid ligt aan de basis van het spel. Ons knutselteam zorgde voor het mooie testmateriaal en voor het vele lamineerwerk. De Aanstokerij zorgde voor inhoudelijke sturing en voor de grafische vormgeving. Bedankt aan iedereen die met ons ‘Expeditie Inclusief’ verwezenlijkte. Bedankt aan onze sponsors voor de financiële steun.  

hoe werkt het spel?

Er was op de kick-off maar één manier om dat te tonen en dat is spelen. Een twintigtal kinderen, vrienden en vriendinnen die samen les volgen in De Krekel, kwam afgezakt naar het Groot Begijnhof. Zij konden op de verschillende eilanden ervaren hoe het is om met een handicap te leven. Door gerichte opdrachten dachten ze ook na over hoe je iemand kan helpen. En ze vonden het leuk, ze stelden rake vragen en deelden ook terechte bedenkingen met ons.  

'Ik heb heel even in de schoenen gestaan van iemand met een handicap. Het is natuurlijk niet hetzelfde: die mensen moeten er niet voor even rekening mee houden, maar voor altijd.’ 

In het publiek ook de Gentse schepen van onderwijs Evita Willaert en verschillende andere vzw’s. En ja, we hebben alvast de eerste afspraken gemaakt om ‘Expeditie Inclusief’ in Gent aan te bieden voor jeugd en onderwijs. Laat deze lancering een mooie start zijn van een speels Vlaanderen dat ieder kind een plek geeft midden in de samenleving.  

Wil jij ‘Expeditie Inclusief’ ook in jouw gemeente, jouw school of jouw vereniging aanbieden? Neem contact met ons op via info@deouders.be.  

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord