Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Terugblik op een geslaagde oppascampagne

Geschreven door Sofie De Schampheleire op in de categorie Vrije Tijd met de tags , ,

Oppassen bij kinderen met een beperking is toch net een beetje anders. Wij voelen bij onze gezinnen een grote behoefte aan een oppas op maat voor hun bijzondere kinderen. Daarom rollen we met De Ouders vzw, samen met de Gezinsbond vzw en studenten Ergotherapie van de Hogeschool VIVES, een bijzondere oppasdienst uit. Aan dit proefproject namen twintig gezinnen en evenveel studenten deel.

Groot tekort aan oppassers

Op enkele minuten tijd hadden, bij de opstart van dit proefproject, zich al 40 zorggezinnen aangemeld. Helaas was er slechts plaats was voor twintig testgezinnen. Dat deze gezinnen met een tekort aan oppassers kampen, is zo meteen duidelijk. Gewone oppassers vragen, ligt dan ook moeilijk. Kinderen met een beperking schrikt veel jongeren af. Ze hebben geen ervaring met deze groep. Bovendien hebben jongeren doorgaans onvoldoende kennis over de verschillende beperkingen, waardoor het voor ouders niet geruststellend is hun kind bij hen te laten.

Het systeem dat we hebben uitgetest, bouwt verder op de principes van de reeds bestaande oppasdienst van de Gezinsbond. Met het verschil dat de deelnemende oppassers vooraf drie vormingen krijgen van De Ouders. Zo groeit bij jongeren de kennis over de beperkingen en gaat ook hun zelfvertrouwen omhoog. ‘Dat je als zorgouder een oppas krijgt die “in de sector” zit, is een meerwaarde,’ getuigt een ouder na afloop van het project. De oppassers binnen dit proefproject waren allemaal studenten Ergotherapie die de kinderen een leuke tijd wilden bezorgen.

Vorming op maat voor de oppassers

Tijdens de vormingen maakten de oppassers kennis met verschillende beperkingen, zoals ASS, DCD, ADHD en mentale achterstand. Ze leerden ook over het downsyndroom, het Syndroom van Williams-Beuren en over fysieke beperkingen, zoals spina bifida en cerebrale parese. Door tips en tricks leerden de studenten hoe ze best met de kinderen omgaan. Waar zijn de kinderen goed in? Hoe zelfredzaam zijn ze? Op welke manier communiceer je? Hoe verlopen de dagelijkse activiteiten, zoals eten, aankleden, pamper verversen en tandenpoetsen. De studenten ontdekten ook hoe ze met de bijzondere kinderen kunnen spelen.

De meeste oppasmomenten vonden plaats tijdens de paasvakantie. ‘Ik heb met de kindjes cupcakes gemaakt, die we daarna met suikerpasta hebben versierd,’ vertelt een student-oppasser. ‘De tips rond eten kwamen goed van pas, want ik moest vaak helpen bij het eten geven van de kinderen.’ Veel studenten hebben met hun oppaskindjes geknutseld rond Pasen. Daar waren de kinderen enthousiast over. Andere oppassers maakten een uitstapje met het gezin, naar de kinderboerderij, de kermis of De Efteling. Zonder een oppas zijn zo’n uitstappen niet mogelijk. Want in de gezinnen zijn vaak nog andere kinderen, waardoor het voor de ouders alleen moeilijk is. Dankzij de oppas genoot het hele gezin van een mooie dag.

Onvergetelijke ervaringen

Iedereen heeft het proefproject positief onthaald. ‘Zowel wij als onze kindjes zijn fan en vragen nu al wanneer de student terugkomt,’ getuigt een ouder. ‘Door de komst van de student, was er de mogelijkheid voor ons als ouders en voor onze broer om eens iets te doen zonder te moeten zorgen voor onze dochter met beperking. Er is vaak weinig tijd die exclusief naar onze broer of naar elkaar gaat,’ zegt een andere ouder. ‘Een verademing voor mij als ouder en een meerwaarde voor mijn kind.’

Ook de studenten geven aan dat ze hier mee willen verder gaan. ‘De ouders hebben gevraagd om vaste oppas binnen het gezin te worden,’ zegt een student. ‘Ik ben fier op mezelf dat ik het gezin kon helpen. Ik mag af en toe nog eens gaan babysitten daar.’

Door het grote succes willen we met De Ouders vzw deze bijzondere oppasdienst graag over heel Vlaanderen uitrollen. Bij de Koning Boudewijnstichting hebben we hiervoor, samen met Gezinsbond en VIVES Hogeschool, een projectaanvraag ingediend. We starten nu alvast met de Provincie West-Vlaanderen. Hopelijk kunnen andere provincies snel volgen. Zodat in heel Vlaanderen bijzondere gezinnen een bijzondere tijd tegemoet gaan. 

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord