Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Nieuwe ontwikkelingen rond IT en IVT

Geschreven door Sofie Jacobs op in de categorie financieel met de tags , , , , , ,

In maart organiseerden we een webinar rond de inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT) en Integratietegemoetkoming (IT). Toen beloofden we jullie op de hoogte te houden van nieuwe ontwikkelingen. Die zijn er nu, heet van de naald.

Cumul kinderbijslag - IT/IVT

Sinds augustus 2020 was de leeftijdsgrens voor de inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT) en integratietegemoetkoming (IT) al verlaagd naar 18 jaar. Wanneer je de tegemoetkoming zou aanvragen, verviel echter het recht op de zorgtoeslag. Je zou dat bedrag dan moeten terugstorten. Dat  zou nu toch tijdelijk wijzigen, waardoor je wel beide kan genieten tussen 1 augustus 2020 en 31 mei 2021.

Voor jongeren die in augustus vorig jaar ouder waren dan 18 en jonger dan 21 geldt deze maatregel retroactief. Zelfs al dien je nu pas de aanvraag IT/IVT in.

Wanneer indienen?

 • Als je nu de zorgtoeslag krijgt en je kind is al 18 jaar, dan kreeg je vorige week een brief in de bus met uitleg over de aanvraagprocedure. In de brief staat geen termijn waarbinnen je de aanvraag moet klaar hebben. Die is er ook niet. We raden jullie wel aan om deze aanvraag binnenkort te starten.
 • Als je kind al 18 jaar is maar momenteel nog geen zorgtoeslag krijgt, dan moet je voor 31 mei 2021 een aanvraag IT/IVT indienen. Dit is belangrijk! Wanneer je de aanvraag te laat indient, is er geen terugwerkende kracht mogelijk.

De online aanvraagprocedure kan nogal omslachtig overkomen. Daarom geven we jullie graag wat praktische tips en tricks mee.

Klik hier voor extra tips

Onduidelijkheden

Er blijven op dit moment nog wat onduidelijkheden bestaan. De belangrijkste is de onduidelijkheid over het basisondersteuningsbudget (BOB). Dit zou kunnen wegvallen door IT/IVT. Er viel hierover nog geen beslissing. Het dossier zit momenteel bij de Raad van State.

Vragen

Naast de meest recente informatie, willen we graag zo goed mogelijk antwoorden op al jullie vragen rond IVT en IT. Daarom hebben we nog een aantal vaak gestelde vragen voor jullie gebundeld.

 1. Moet je voor een IT/IVT reeds een VAPH-erkenning hebben?
  IT/IVT en VAPH staan los van elkaar en zijn 2 totaal verschillende erkenningen. Het ene heeft dus geen invloed op het andere.
 2. Kan je na de beslissing van de FOD zelf nog beslissen wat je neemt? IT/IVT of zorgtoeslag tot 21 jaar mocht blijken dat dit interessanter uitkomt voor je kind?
  Bij de brieven die nu verstuurd worden, zit een verzaking bij. Het is op dit ogenblik nog  niet duidelijk tot wanneer men kan verzaken. Na de beslissing van de FOD moet er immers een vergelijking gemaakt worden of IVT/IT voordeliger is of de zorgtoeslag in combinatie met het eventuele BOB. Vraag is of ouders dan zelf de vergelijking moeten maken of dat het systeem automatisch kiest voor het meest voordelige systeem? 
 3. Mijn kind is net 21 jaar en kreeg ondertussen een beslissing dat hij vanaf 1 januari 2021 recht had op de IT en de IVT. Krijgen wij dit bedrag ook met terugwerkende kracht?
  Ja, deze dossiers zullen automatisch worden heropend en dan krijg je het bedrag retroactief uitbetaald vanaf 01/08/2020. Ook in combinatie met de zorgtoeslag.

Heb je ons webinar gemist? Geen probleem. Je kan het webinar hier herbekijken.

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord