Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Nieuwe PAB-aanvraagprocedure

Geschreven door Sofie Jacobs op in de categorie financieel met de tags , ,

De Vlaamse regering heeft beslist om de aanvraagprocedure voor een persoonlijke-assistentiebudget (PAB) te vereenvoudigen. We lijsten even op wat er wijzigt.

Oude procedure

Als je vandaag een PAB wil voor je kind, moet je elk jaar opnieuw via de zogenaamde priorchecklist aantonen dat jouw vraag dringend is. De Intersectorale Regionale Prioriteitencommissie (IRPC) neemt deze priorvragen 1 maal per jaar onder de loep en de overheid maakt dan budget vrij voor nieuwe persoonlijke-assistentiebudgetten die dan telkens in 1 jaarlijkse ronde toegekend worden. Wie op dat moment geen PAB krijgt omdat er onvoldoende budget is, moet het jaar nadien opnieuw de priorchecklist invullen.

Nieuwe procedure

De nieuw voorgestelde procedure zal hierin verandering brengen. Je zal de priorchecklist voortaan maar eenmalig moeten invullen en je zal dat op ieder moment kunnen doen. De Intersectorale Prioriteitencommissie zal de PAB-priorvragen maandelijks beoordelen samen met de aanvragen voor een plek in een multifunctioneel centrum.

Twee PAB-wachtlijsten: prior en niet-prior

Als de IRPC de priorvraag goedkeurt dan komt je kind voortaan op de wachtlijst van kinderen die dringend nood hebben aan een PAB.  Zodra de overheid budget vrijmaakt, zal deze prior-wachtlijst chronologisch aangepakt worden. Kinderen die er het langst opstaan, krijgen eerst een budget ter beschikking gesteld. De datum waarop je de priorchecklist indient, zal de datum zijn die wordt meegenomen op de wachtlijst.

Als de IRPC jouw priorvraag niet erkent dan komt je kind op de wachtlijst terecht van kinderen die geen dringende nood hebben aan een PAB. Wanneer er budgetten ter beschikking gesteld worden, zal ook telkens een deel van deze niet-prioritaire wachtlijst chronologisch weggewerkt worden. Als de situatie van je kind verandert en de nood aan een PAB dringender wordt, dan kan je altijd een nieuwe priorchecklist indienen zodat je kan doorschuiven naar de PAB-wachtlijst met de meest dringende vragen.

Heb jij het afgelopen jaar al een priorchecklist ingediend? Dan zal je binnenkort automatisch op één van de twee wachtlijsten terechtkomen, afhankelijk van de beslissing van de IRPC. Je ontvangt hier nog een bevestiging van.

Raad van State

De nieuwe wetgeving is principieel goedgekeurd door de Vlaamse regering, maar kan pas definitief worden nadat de Raad van State advies heeft gegeven. We houden jullie uiteraard op de hoogte zodra de nieuwe regels effectief in werking treden.

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord