Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Oproep project Bijzondere oppas

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Algemeen met de tags , , , ,

Dit jaar lanceerden we ons proefproject ‘Bijzondere oppas’ in samenwerking met de Gezinsbond en de Vives Hogeschool Brugge. Dankzij subsidies van het Fonds respijtzorg van de Koning Boudewijnstichting kunnen we ons project in 2024 niet alleen opnieuw organiseren maar ook uitbreiden.

Woon je in West-Vlaanderen? Zoek je een oppas voor je bijzonder kind? 
Dan hebben we goed nieuws voor jou! Vanaf maart 2024 kunnen opnieuw heel wat gezinnen van kinderen met een handicap genieten van deze oppasdienst. 

Als ouder van een kind met een beperking is het niet evident om een oppas voor je kind te vinden met de nodige kennis en ervaring. Die boodschap brengen onze gezinnen van De Ouders al jaren. Vandaar deze interessante samenwerking.

Hand in hand met de Gezinsbond 

Dankzij de Gezinsbond bestaat er in Vlaanderen een sterk uitgebouwd oppassysteem voor jonge kinderen. Maar gezinnen van kinderen met een beperking doen zelden een beroep op de dienst hoewel zij er net het meest nood aan hebben. Vaak omdat de oppassers niet over de nodige kennis of maturiteit beschikken. We zijn er bij De Ouders van overtuigd dat een stevig uitgebouwd oppassysteem voor gezinnen van kinderen met een beperking voor veel gezinnen een enorme meerwaarde betekent. 

Met een aantal structurele ingrepen willen we vanuit De Ouders de oppasdienst van de Gezinsbond hiertoe versterken. Er komt een specifiek opleidingstraject, bijkomende ondersteuning voor de oppassers én we zorgen voor feedbackmomenten zodat de oppassers de extra zorgtaken en verantwoordelijkheid aankunnen.

Dankzij de studenten van de Vives Hogeschool Brugge 

De nodige kennis en ervaring voor dit proefproject, die vinden we dan weer bij de studenten van de Vives Hogeschool Brugge. Zij volgen de richting ergotherapie. Bovendien krijgen deze studenten vanuit de Vives Hogeschool en De Ouders een specifiek opleidingstraject vooraleer ze met de oppasdienst starten in het kader van een stage. Tussentijds en na de oppasperiode worden ook feedbackmomenten voor de studenten voorzien. 

Het is uiteindelijk de bedoeling om de oppassers ook na hun stagetraject verder het gezin te laten begeleiden via de oppasdienst van de Gezinsbond.

Interesse om mee te doen aan dit bijzonder oppasproject? Stel dan snel jullie gezin kandidaat via dit formulier. En wie weet, krijgen jullie dit voorjaar zo’n 50 uren hulp van een student(e) van de Vives Hogeschool West-Vlaanderen. Na het project verwachten we van jullie een korte evaluatie van het project en de student(e) zodat we het project verder kunnen verfijnen. Uiteraard kunnen jullie na het project via de Gezinsbond een beroep blijven doen op de student(e) die bij jullie is langsgekomen. Inschrijven kan eenvoudig via dit formulier

Ja, ik schrijf me in

Woon je net buiten West-Vlaanderen en wil je toch graag van de oppas genieten? Neem dan met ons contact op via info@deouders.be. We kijken dan of we je alsnog kunnen helpen. 

Woon je in een andere provincie? Niet getreurd. We willen met De Ouders vzw, de Gezinsbond en andere Hogescholen dit project vanaf 2025 ook uitrollen in andere Vlaamse regio’s. Zodat alle bijzondere ouders in Vlaanderen zorgeloos kunnen genieten van wat quality-time omdat ze weten dat hun bijzonder kind in goeie handen is. 

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord