Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Oproep project Bijzondere oppas

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Algemeen met de tags , , , ,

Woon je in de ruime regio van Noord-West-Vlaanderen? Zoek je een oppas voor je bijzonder kind?

Dan hebben we goed nieuws voor jou!

Samen met de Gezinsbond en de Vives Hogeschool Brugge lanceert De Ouders vzw in het voorjaar 2023 het proefproject: Bijzondere oppas. 20 gezinnen van kinderen met een handicap kunnen genieten van deze oppasdienst.

UPDATE: de 20 plaatsjes waren in een mum van tijd ingenomen. Wie nog interesse heeft om in te tekenen via het inschrijvingsformulier, mag dat uiteraard doen. We bekijken met de verschillende partners of en hoe we jullie kunnen helpen.

Als ouder van een kind met een beperking is het niet evident om een oppas voor je kind te vinden met de nodige kennis en ervaring. Die boodschap brengen onze gezinnen van De Ouders al jaren. Vandaar dat we nu de handen in elkaar slaan en starten met dit proefproject.

 

Hand in hand met de Gezinsbond

Dankzij de Gezinsbond bestaat er in Vlaanderen een sterk uitgebouwd oppassysteem voor jonge kinderen. Maar gezinnen van kinderen met een beperking doen zelden een beroep op deze dienst hoewel zij er net het meest nood aan hebben. Vaak omdat de oppassers niet over de nodige kennis of maturiteit beschikken. We zijn er bij De Ouders van overtuigd dat een stevig uitgebouwd oppassysteem voor gezinnen van kinderen met een beperking voor veel gezinnen een enorme meerwaarde betekent.

Met een aantal structurele ingrepen willen we vanuit De Ouders de oppasdienst van de Gezinsbond hiertoe versterken. Er komt een specifiek opleidingstraject, bijkomende ondersteuning voor de oppassers én we zorgen voor feedbackmomenten zodat de oppassers de extra zorgtaken en verantwoordelijkheid aankunnen.  

 

Dankzij de studenten van de Vives Hogeschool Brugge

De nodige kennis en ervaring voor dit proefproject, die vinden we dan weer bij de studenten van de Vives Hogeschool Brugge. Zij volgen de richting ergotherapie. Bovendien krijgen deze studenten vanuit de Vives Hogeschool en De Ouders een specifiek opleidingstraject vooraleer ze met de oppasdienst starten. Tussentijds en na de oppasperiode worden ook feedbackmomenten voor de studenten voorzien.

 

Interesse om mee te doen aan dit proefproject? Stel dan snel jullie gezin kandidaat via dit formulier. En wie weet, krijgen jullie dit voorjaar zo’n 30 uren hulp van een student(e) van de Vives Hogeschool Brugge. Na het project verwachten we van jullie een korte evaluatie van het project en de student(e). Uiteraard kunnen jullie na het project via de Gezinsbond een beroep blijven doen op de student(e) die bij jullie is langsgekomen. Inschrijven kan je eenvoudig via dit formulier.

 

 

Gezinnen uit deze gemeenten komen in aanmerking: Middelkerke, Oostende, Bredene, De Haan, Blankenberge, Knokke-Heist, Gistel, Oudenburg, Jabbeke, Zuienkerke, Brugge, Damme, Ichtegem, Zedelgem, Torhout, Oostkamp, Beernem. Woon je net buiten deze regio en wil je toch graag van de oppas genieten? Neem dan met ons contact op via info@deouders.be. We kijken dan of we je alsnog kunnen helpen.

Woon je niet in deze ruime regio en heb je ook interesse in het project? Laat het ons zeker weten! Als dit proefproject een positieve evaluatie krijgt, dan willen we het met De Ouders vzw ook uitrollen in alle andere Vlaamse regio’s. Telkens met ondersteuning van de Gezinsbond en de verschillende Hogescholen waar we mee samenwerken. Zodat alle bijzondere ouders in Vlaanderen zorgeloos kunnen genieten van wat me-time omdat ze weten dat hun bijzonder kind in goeie handen is.

 

 

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord