Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

PAB toekenningen in aantocht

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Algemeen met de tags ,

De voorbije maanden dienden verschillende gezinnen voor hun kind met een handicap een (prior) dossier PAB (persoonlijk assistentiebudget) in. Dankzij dit persoonlijk assistentiebudget krijgen gezinnen van kinderen met een handicap een bedrag waarmee ze de zorg en ondersteuning voor hun kind zelf kunnen organiseren.

Helaas betekent een toekenning van een PAB budget niet voor iedereen dat je echt dit PAB bedrag krijgt. Het zegt enkel dat je er recht op hebt. En dat er nu nog geen budget voor handen is. Enkel de meest dringende dossiers volgens het Agentschap Opgroeien krijgen een priorstatuut toegekend en kunnen vrij snel met hun budget opstarten.

De andere gezinnen, de overgrote meerderheid, komen op de wachtlijst te staan. Zij  zijn pas aan de beurt als alle priors zijn uitgedeeld en er dan nog een restbudget overblijft.

De voorbije weken kregen gelukkig wel wat gezinnen een brief van het Agentschap Opgroeien waarin staat dat ze prior zijn en kunnen starten met hun PAB. Kreeg jij zo'n brief? Dan is dat goed nieuws! Je PAB kan opgestart worden vanaf 1 november 2022.

Vanaf dat moment kan je ondersteuning op maat van jouw gezin opstarten. Je krijgt 4 maanden om een eerste overeenkomst af te sluiten en zo met je budget te starten.

Wist je trouwens dat je het eerste jaar gratis coaching krijgt door een bijstandsorganisatie? Zij helpen je met de opstart en geven je een jaar lang de nodige ondersteuning om vlot met je budget aan de slag te gaan. Wij zijn alvast fan van het opstartpakket van onze partnerorganisatie Onafhankelijk Leven.                                                                                                                 

Veel succes aan de gelukkigen en weet dat wij er samen blijven voor pleiten dat iedereen die recht heeft op een persoonlijk assistentiebudget dit ook daadwerkelijk binnen een redelijke termijn krijgt.

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord