Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Prikkelarme musea die je zeker moet bezoeken

Geschreven door Sien D'Hooghe op in de categorie Vrije Tijd met de tags , ,

Veel musea werkten het voorbije jaar aan meer toegankelijkheid en verwelkomen jullie tijdens de komende maanden opnieuw met open armen. Voor prikkelgevoelige kinderen zijn er steeds meer musea die voortaan prikkelarme dagen organiseren. Omdat deze dagen geliefd zijn schrijf je best zo snel mogelijk in.

TRAIN WORLD 

Ook Trainworld organiseert verschillende prikkelarme dagen. Een op woensdag 17 april en een tweede op woensdag 2 oktober. Die dag is een museumbezoek mogelijk in een rustige en aangepaste omgeving. Het licht wordt gedimd en de geluiden worden uitgezet. In het museum zijn er die dag rustige hoekjes. Het programma lees je hier.

TECHNOPOLIS

Op zondag 30 juni kan je tussen 9u30 en 17u rustig experimenteren bij Technopolis tijdens hun prikkelarme dag. Verwacht je aan prikkelarme shows, demo’s en workshops. Het licht en geluid wordt zoveel mogelijk gedempt. Het omroepsysteem wordt uitgeschakeld en ook sommige schermen zijn niet actief. Op tijd inschrijven is de boodschap. Dit doe je via hun website.

Dankzij Toerisme voor Autisme bestaat er ook een visueel stappenplan dat je al op voorhand met jouw kind kan doornemen.

MUSEUM VOOR SCHONE KUNSTEN GENT

Het bezoek aan het museam gaat door op een moment dat de deuren gesloten zijn om zo alle prikkels af te sluiten. Deze prikkelarme rondleiding is op aanvraag en duurt 1u30. Info en reserveren via deze website.

MAS

Op maandag 8 april 2024 organiseert het MAS een prikkelarm aanbod voor families in de expo ‘Iemand thuis?’Deze namiddag is speciaal voor families met kinderen die graag op een rustige manier het museum willen bezoeken. Het MAS opent het museum en de expo alleen voor hen. We nemen zoveel mogelijk prikkels weg en zorgen voor een rustige atmosfeer. Kinderen kunnen op pad met een speurtocht, en zijn er leuke instapactiviteiten. Ze voorzien draagbare klapstoeltjes, een afgeschermde rustruimte en er zijn ervaren gidsen aanwezig. De familiedag gaat door tussen 14 en 17 uur. Je kan komen wanneer je wil en zo lang blijven als je wil.
 

Op maandagavond 8 juli 2024 kan je in het MAS terecht voor een prikkelarme avondopening in de expo ‘Naar Antarctica. De poolpioniers van de Belgica’ over de avontuurlijke reis van het onderzoeksschip Belgica richting Antarctica. Het MAS voorziet een beperkte bezoekerscapaciteit, draagbare klapstoeltjes, een afgeschermde ruimte om even tot rust te komen en ervaren gidsen waar men terecht kan voor vragen of ondersteuning. Neem gerust een familielid of begeleider mee naar het MAS. Ook mensen met een visuele beperking zijn zeer welkom. De avond gaat door tussen 17u30 en 20u30. Je kan komen wanneer je wil en zo lang blijven als je wil.

ABDIJMUSEUM TENDUINEN

Dit museam werkte een visueel stappenplan uit voor prikkelgevoelige mensen. Zo kunnen zij in alle rust genieten van het Abdijmuseum en de archeologische site errond, inclusief de Zuid-Abdijmolen. Hoe een prikkelarm bezoek verloopt bij hen lees je hier.

TOERISME VOOR AUTISME

Toerisme voor autisme verzamelde per provincie autismevriendelijke toerisme-initiatieven voor België. Je vindt op hun website initiatieven over activiteiten, accomodatie, kampen, reizen, restaurants en varia.

MUSEUMPASS

In dit artikel van de Museumpass worden een aantal musea opgesomd die het hele jaar door zich extra inzetten rond fysieke, visuele, auditieve en/of prikkelgevoelige toegankelijkheid.

European Disability CARD

Wist je dat je met een European Disability Card (EDC kaart) goedkoper de musea kan bezoeken? Op vertoon van je EDC kaart bij Technopolis ontvangen begeleiders van bezoekers met een handicap gratis toegang: 1 begeleider per rolstoelgebruiker of 1 begeleider per 2 bezoekers met een handicap indien zij geen rolstoel gebruiken. Bij Train world ontvang je korting op vertoon van je EDC kaart. Hoe je jouw EDC kaart ontvangt en waar je ze kan gebruiken, lees je hier. 

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord