Waar heb ik recht op? Even op adem komen dankzij respijtzorg.
Wist je dat je als gezin van een kind met een ernstige handicap en medische zorgen recht hebt op 60 dagen respijtzorg per jaar? Die dagen kan je je kind laten genieten van een verblijf in een van de erkende respijthuizen. Terwijl je zelf even op adem komt.
Je leest het goed! Sinds kort is er een aanpassing van de regelgeving. Respijtzorg valt nu onder de regelgeving van het Woonzorgdecreet Centrum voor Kortverblijf type 3.
Naast de aanpassing van 32 naar 60 dagen per jaar, is er nog een tweede gunstige aanpassing. De leeftijdsgrens werd opgetrokken van 18 naar 21 jaar.
Wie komt in aanmerking?
Het RIZIV (Rijksinstituut voor Ziekte-en Invaliditeitsverzekering) bepaalt welke kinderen van 0 tot en met 18 jaar in aanmerking komen voor respijtzorg. In principe zijn dat kinderen die thuis wonen én voldoen aan een aantal voorwaarden. Een van de voorwaarden is dat je kind medische zorgen nodig heeft bijvoorbeeld omwille van een handicap. Het is aan de arts van jouw kind om te oordelen of je kind in aanmerking komt. De arts vult nadien een kort aanvraagdocument in.
Een respijtzorgverblijf is het hele jaar door geopend. Je kan je kind er in het totaal maximum 60 dagen per jaar laten verblijven. Dat kan op één enkele locatie of je kan ervoor kiezen om verschillende respijtzorgcentra in de loop van het jaar te combineren. In een respijtzorgverblijf is steeds een team van artsen en paramedici aanwezig.
Er zijn momenteel drie erkende respijtzorgcentra in Vlaanderen en Brussel. Ze leveren fantastisch werk: Limmerik, Villa Rozerood en Villa Indigo.
Limmerik bevindt zich in Zandhoven en biedt plaats aan 6 kinderen met een complexe problematiek. Alle info vind je op hun website. In Limmerik verblijft je kind in principe alleen terwijl jullie als ouders even de pauzeknop induwen.
Villa Rozerood bevindt zich in De Panne. Jouw kind kan er alleen verblijven of je kan er met het hele gezin naartoe. Aan jullie de keuze. Villa Rozerood biedt plaats aan maximum een 7-tal gezinnen.
Ook in Villa Indigo in Evere vlakbij Brussel kan je kind terecht voor respijtzorg. Dat kan zowel in dagopvang als in verblijf. Alle info over hun werking vind je hier.
Combi PAB en respijtzorg
Ook als je over een PAB budget beschikt, kan je een beroep doen op respijtzorg. Deze respijtzorg moet je niet met je PAB betalen. 32 dagen respijtzorg kan dus bovenop jouw PAB. Respijtzorg is een federale bevoegdheid (RIZIV), PAB een Vlaamse bevoegdheid (VAPH).
VILLA MAX
Komt jouw kind niet in aanmerking voor respijtzorg? En wil je toch heel graag eens met het gezin gratis van een ontspannende week vakantie genieten waarbij een volledig team klaar staat om jullie te helpen? Neem dan zeker contact op met Villa Max. Ze hebben nog een paar plaatsjes vrij voor deze zomer.
Respijtzorg Koning BOUDEWIJNSTICHTING
Er bestaan in België nog een aantal respijtzorginitiatieven, los van de respijtzorgverblijven. Vaak worden die ondersteund door de Koning Boudewijnstichting (KBS). Meer info over deze initiatieven vind je in deze brochure van de KBS.
PROJECT BIJZONDERE OPPAS
Ons bijzonder oppasproject is een van deze initiatieven. Dankzij de Koning Boudewijnstichting konden we dit jaar aan 40 gezinnen uit West-Vlaanderen een duurzame oppasdienst aanbieden voor hun kind met een handicap. We hopen dit project vanaf volgend academiejaar verder in Vlaanderen te kunnen uitrollen.