Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Schooltoeslag en studietoelagen: wat je moet weten

Geschreven door Sofie Jacobs op in de categorie Financieel met de tags , , ,

Woon je in Vlaanderen, heb je schoolgaande of studerende kinderen en heb je laag inkomen? Dan heb je misschien recht op een schooltoeslag of een studietoelage. Heb je bovendien een kind met een handicap? Dan ligt de maximum inkomensgrens nog wat hoger.

Schooltoeslag en studietoelage: wat is het verschil?

De schooltoeslag (vroeger schooltoelage) is een toeslag voor schoolgaande kinderen in het lager en secundair onderwijs. Of je recht hebt op deze toeslag wordt automatisch onderzocht en uitgekeerd door de uitbetaler van het Groeipakket. Je hoeft dit dus niet aan te vragen.

Let wel: heb je recht op de schooltoeslag en nog niets ontvangen in december? Neem dan contact op met je uitbetaler van het Groeipakket.

De studietoelage is er voor studenten in het hoger onderwijs. Het maakt daarbij niet uit of je kind aan een hogeschool of universiteit studeert. Deze toelage moet je wel zelf aanvragen. Dat kan via www.studietoelagen.be

Gezinsgrootte en inkomensgrenzen

Of je recht hebt op een schooltoeslag of studietoelage en hoe hoog die dan is, wordt berekend aan de hand van een puntensysteem. Op basis van jouw gezinssituatie krijg je een aantal punten. Hoe meer punten hoe hoger de maximum inkomensgrens ligt die je recht geeft op een schooltoeslag of studietoelage. Belangrijk hierbij is dat kinderen met een handicap (minstens 66% gehandicapt, of 4 punten in pijler 1) een extra punt krijgen in dit systeem. Dit maakt dat de inkomensgrens om recht te hebben op extra steun hoger komt te liggen. Valt je inkomen onder de maximumgrens, dan hebben alle kinderen in je gezin recht op een schooltoeslag of studietoelage.

Meer info over het puntensysteem en de inkomensgrenzen vind je hier.

 

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord