Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Van moeder tot autismecoach: Assia's pad naar begrip voor Noah

Geschreven door Sien D'Hooghe op in de categorie Getuigenis met de tags , , ,

Deze maand belichten we het verhaal van Assia, een toegewijde zorgmama die openhartig vertelt over haar gezin en haar ervaringen met de opvoeding van haar zoon met autisme en een ontwikkelingsachterstand.

Een Gezin van Vier

Assia (30) en Juan (32) zijn de trotse ouders van twee zonen: Finn (8) en Noah (4). Noah heeft de diagnose autisme spectrum stoornis (ASS) en een ontwikkelingsachterstand. Voor Assia was het al vroeg duidelijk dat er iets aan de hand was met Noah. "Mijn gevoel zat al sterk toen hij één jaar oud was," vertelt Assia. "Maar de dag dat we de diagnose kregen, kreeg ik toch weer een klap van de hamer omdat het dan 'voor echt' was."

De diagnose bracht gemengde gevoelens met zich mee. "Ik voelde me heel verdrietig en tegelijkertijd schuldig omdat ik mij zo voelde," deelt Assia. "Het voelde alsof ik het erg vond om zo'n kindje te hebben en daar voelde ik mij heel schuldig over."

De Zoektocht naar de Juiste Hulp

Assia en Juan begonnen hun zoektocht naar de juiste hulp door een bezoek aan de kinderarts die hen verder op weg hielp. "Met onze bezorgdheid zijn we naar de kinderarts gegaan. Zij heeft ons dan op weg gezet," legt Assia uit. "We maakten afspraken bij het COS (centrum voor ontwikkelingsstoornissen) en begonnen zo onze weg naar de juiste ondersteuning."

Tips voor Andere Ouders

Assia heeft waardevolle adviezen voor andere ouders in een vergelijkbare situatie. "Zoek contact met ouders die hetzelfde meemaken," adviseert ze. "Niemand kan weten hoe het voelt als je het zelf niet meemaakt. Geniet van je kindje, want ze zijn zo puur en mooi, en hun liefde is echt oprecht."

Vroege Interventie

Assia benadrukt het belang van vroegtijdige interventie. "Wij zijn er door ons sterk gevoel heel vroeg bij geweest, waar ik heel blij om ben. Hoe vlugger jouw kind hulp krijgt, hoe beter voor de verdere ontwikkeling."

Administratieve Uitdagingen

De uitdagingen blijven komen, vooral op administratief gebied. "De rechten die je hebt als zorgouder mogen nog beter toegelicht worden," vindt Assia. "Er komt heel veel administratie bij kijken. Er zou hieromtrent ook wat meer hulp mogen zijn. Gelukkig staat er al heel wat informatie op de website van De Ouders."

Toekomstperspectieven

De toekomst blijft onzeker voor Assia en haar gezin maar ze hebben al stappen gezet om Noah's toekomst veilig te stellen. "Ik vind het heel moeilijk om naar de toekomst te kijken. Mijn grootste hoop is dat Noah op een dag zal beginnen te praten," deelt Assia. "We hebben een kleine hoeve gekocht waar we twee woningen van kunnen maken later zodat hij altijd bij ons kan wonen, mocht dit nodig zijn."

Het Belang van Verbinding

Assia zou graag meer contact hebben met andere ouders van kinderen met ASS. "In contact komen met andere ouders van kinderen met ASS is voor mij erg belangrijk." De ouders vzw biedt hiervoor een mooi platform aan. In de besloten Facebookgroep De Ouders 'mijn kind bijzonder kind' kunnen ouders met elkaar in contact komen. In de groep steller ouders praktische vragen, delen ze verhalen en komen zo in contact met elkaar. Een aanrader!

Een Levensmotto om te Delen

Assia leeft naar het motto: "Het leven moet niet vliegen, maar fladderen." Dit herinnert haar eraan om in het moment te leven en te genieten van de kleine dingen.

Zelfhulp en Opleiding

De reis naar passende zorg was niet zonder obstakels. "Toen we te horen kregen in het reguliere onderwijs dat Noah daar niet kon blijven en er ook nergens plaats was in het buitengewoon onderwijs, stortte mijn wereld even in," herinnert Assia zich. "Ik wilde mijn kind het beste geven. Toen dat niet lukte, brak mijn hart. Een paar weken heb ik thuis gezeten. Ik was bijna in een depressie beland."

Assia besloot het heft in eigen handen te nemen en schreef zich in voor een opleiding tot autismecoach. "Ik heb mezelf bijeengeraapt en het heft in eigen handen genomen," zegt ze. "Nu begrijp ik zo goed hoe mijn kind zich voelt en hoe ik er het beste mee omga. Na de opleiding kreeg ik een diploma. Ik hoop hier zelf mee aan de slag te kunnen gaan. Ik wil niet alleen kinderen helpen, maar ook vooral de ouders en brussen (broers en zussen) want die worden heel vaak vergeten."

Assia's getuigenis is een inspirerend voorbeeld van moed, doorzettingsvermogen en de kracht van moederliefde. Het herinnert ons eraan dat, hoewel de weg soms zwaar kan zijn, er altijd manieren zijn om te groeien en sterker te worden, zowel voor jezelf als voor je gezin.

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord