Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Waar heb ik recht op? > De inkomensvervangende en integratietegemoetkoming

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Financieel met de tags , , , , , , , ,

Nieuw! Voortaan krijgen jongeren met een handicap die er recht op hebben al vanaf 18 jaar hun inkomensvervangende en/of een integratietegemoetkoming ipv vanaf 21 jaar. Is je kind tussen de 17 en 21 jaar oud? Dan kan de uitbetaling deels ook met terugwerkende kracht gebeuren. Ook als je kind momenteel nog naar school gaat.

In België krijgt elk kind zorgtoeslag (de vroegere kinderbijslag), minimum tot de leeftijd van 18 jaar en maximum tot de leeftijd van 25 jaar. Daarnaast kan je ook voor je bijzonder kind een zorgtoelage (de vroegere verhoogde kinderbijslag) ontvangen als je aan een aantal voorwaarden voldoet.

Als je kind niet meer naar school gaat, dan valt de kinderbijslag weg. Ook de verhoogde kinderbijslag. Logisch toch want je kind gaat dan werken en krijgt een loon. Of toch niet?

Wat Als werken niet vanzelfsprekend is?

Voor jongeren met een handicap is werken vaak niet vanzelfsprekend of gewoon zelfs onmogelijk. Daarom kan je voor die jongeren een inkomensvervangende tegemoetkoming aanvragen. Als je kind omwille van zijn/haar handicap daarnaast bijkomende kosten heeft om zich maatschappelijk te integreren, dan kan het recht hebben op de integratietegemoetkoming. Beide tegemoetkomingen kunnen apart voorkomen of kunnen samen worden toegekend.

Wie heeft recht op de inkomensvervangende tegemoetkoming?

Kan je kind door zijn/haar handicap niet gaan werken? Of werkt je kind wel maar kan het door de handicap maar maximum 1/3de verdienen van wat iemand zonder handicap verdient op de gewone arbeidsmarkt? Dan kan je recht hebben op de inkomensvervangende tegemoetkoming

Wie heeft recht op de integratietegemoetkoming?

Heeft je kind moeilijkheden om zich zelfstandig te verplaatsen? Kan je kind niet alleen koken of heeft hij/zij hulp nodig om zich te wassen of het huis te poetsen? Dan kan je kind recht hebben op de integratietegemoetkoming.

Die wordt toegekend wanneer je kind een verminderde zelfredzaamheid heeft van minstens 7 punten. Om dit te bepalen, moet je kind langs bij een controlearts van het FOD. Die zal aan de hand van 6 criteria evalueren of je kind recht heeft op de integratietegemoetkoming.

Hoe vraag je de tegemoetkomingen aan?

  • Je kan beide tegemoetkomingen aanvragen wanneer je kind 17 jaar is geworden. De betaling van de tegemoetkoming(en) start pas vanaf de leeftijd van 18 jaar.
  • De procedure duurt zo’n 6 maanden.
  • Om te starten met de aanvraag, surf je naar MyHandicap. Inloggen op MyHandicap doe je via de elektronische identiteitskaart en de pincode.

Wat als je kind nu tussen 17 en 21 jaar oud is?

Is je kind tussen 17 en 18 jaar dan kan je nu al een aanvraagprocedure opstarten. Als blijkt dat jouw jongere recht heeft op de tegemoetkoming dan zal die worden toegekend vanaf de leeftijd van 18 jaar.

Is je kind wel al 18 en had je nog geen aanvraag ingediend? Dan kan je vanaf januari 2021 de aanvraag doen. Als je dit doet voor 31 mei 2021 heeft je kind recht op de tegemoetkoming vanaf de maand volgend op de 18de verjaardag, en dit ten vroegste vanaf 01 augustus 2020. Je kind krijgt dan ook de IVT/IT voor de maanden dat je nog geen aanvraag kon indienen sinds de wetswijziging. 

Voor jongeren die momenteel al een zorgtoeslag genieten, geldt een andere regeling. Zij moeten voorlopig nog niks indienen en wachten tot er zelf een brief komt vanuit de FOD. Daarin zal staan welke stappen moeten worden gezet. Op de zorgtoeslag heb je geen recht meer vanaf de start van de IT/IVT. De overlappende periodes met de zorgtoeslag zullen worden verrekend zodat je het ontbrekende deel van het bedrag van de IVT/IT waar je recht op had sinds 01/08/2020 met terugwerkende kracht krijgt. 

Let op! Als je nog geen zortoeslag hebt en je je aanvraag pas na die 3 maanden indient, dus na 31 mei 2021, dan verlies je het recht op terugwerkende kracht en zal je IVT/IT zoals gewoonlijk pas toegekend worden vanaf de eerste maand na het indienen van je aanvraag.

Meer weten? 

Heb je nog vragen over deze tegemoetkomingen? Stuur dan een mailtje naar info@deouders.be. We helpen je graag verder op weg naar de juiste info.

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord