Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

‘Waar heb ik recht op?’ Extra kortingsbonnen voor huishoudtoestellen

Geschreven door Anke Boey op in de categorie Hulpmiddelen met de tags , , , , ,

Een kind met een beperking zorgt voor veel extra uitgaven. Daarom richten we onze aandacht vandaag op de kortingsbon voor aankoop van energiezuinige huishoudtoestellen.  

Op 1 april 2022 paste de Vlaamse Regering de kortingsbon voor aankoop van energiezuinige huishoudtoestellen aan. Wat is er nieuw? Het bedrag van de kortingsbon werd opgetrokken van € 150 naar € 200. Bovendien is de kortingsbon niet alleen meer geldig voor de aankoop van een energiezuinige wasmachine en koelkast maar ook voor de aankoop van een droogkast én diepvriezer.  

Wat betekent energiezuinig? 

Voor een wasmachine gaat het om label C of beter, voor een droogkast komt label A++ of energiezuiniger in aanmerking. De koelkasten en diepvriezers moeten minimum een label D dragen.  

Hoe verkrijg je de bon? 

Je kan je bon makkelijk online aanvragen via deze link op de website van Fluvius. Je voegt bij je aanvraag een attest als bewijs dat je recht hebt op het sociaal tarief voor gas en elektriciteit. 

Opgepast! 

  • Je kan de bon enkel gebruiken indien je recht hebt op het sociaal tarief voor gas en elektriciteit. Je bent dan een beschermde klant.   
  • Je bon is strikt persoonlijk. 
  • Je moet de bon aanvragen vóór je aankoop zodat het bedrag bij betaling meteen van de rekening wordt afgetrokken. Reken op een tweetal weken voor je de bon in handen hebt (aangetekende zending).   
  • Niet alle winkels accepteren de bon. Je kan best deze lijst op voorhand bekijken.    
  • De kortingsbon wordt op 1 juli opnieuw verhoogd naar € 250. Wie nog even kan wachten met de aankoop kan dan van nog meer korting genieten.  

Voor alle voorwaarden kijk je op Fluvius.  

Heb jij recht op het sociaal tarief voor gas en elektriciteit? 

  • Ja, ik ontvang een zorgtoeslag voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte met een minimale score van 4 punten in pijler 1 van de medisch-sociale schaal (vroegere verhoogde kinderbijslag). 
  • Ja, ik ontvang (voor mijn kind) een tegemoetkoming van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid omwille van een handicap van minimum 65%. 
  • Voor meer details kan je een kijkje nemen op de website van de Vlaamse Overheid. Op de website van de Federale Overheid Economie kan je ook een digitale vragenlijst invullen om te bekijken of jij recht hebt op het sociaal tarief en of het voor jou reeds wordt toegepast.   

Tip!

Kom je in aanmerking voor het sociaal tarief voor gas en elektriciteit, maar wordt het nog niet toegepast? Neem dan contact op met je energieleverancier. 

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord