Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

We fietsen de zomer tegemoet! πŸš΄β€β™€οΈπŸš΄πŸš΄β€β™‚οΈ

Geschreven door Anke Boey op in de categorie Vrije Tijd met de tags , , ,

De zon op je snoet en de wind in je haren. Dat kan deugd doen. Met een picknick in je rugzak maak je er een fijne uitstap van  met de fiets. Ook als je kind een handicap heeft. Lukt het niet alleen? Niet op twee wielen? Geen probleem. Er bestaan tal van oplossingen om met een bijzonder kind een mooie tocht te maken.   

Hieronder vind je oplossingen en interessante adressen .

Een overzicht!

Laat ons beginnen bij aangepaste tweewielers. Deze fietsen zijn handig voor wie wel kan fietsen, maar toch aanpassingen nodig heeft: een verlaagde zit, een aangepast frame, een motor die je ondersteunt. Merken van aangepaste fietsen  zijn o.a. Lintech, Nijland Cycling, Pfautec, Pom Revalidatietechniek en Van Raam. Ook voor kinderen zijn hier aangepaste modellen.

Handbikes zijn een goed alternatief voor wie de onderste ledematen niet kan inzetten bij het fietsen. Je trapt je fiets in gang met je armen of je werkt met een motor. Deze fietsen bestaan in twee- en in driewieler. Je vindt ze o.a. bij Invacare, Roam en Wolturnus.

Driewielfietsen zijn fietsen die vooraan of achteraan twee wielen hebben. Dat zorgt voor veel stabiliteit, ook als je traag fietst. Bovendien hoef je onderweg niet af te stappen als je moet stoppen. Vaak zijn deze fietsen voorzien van een lage zit die erg stabiel is. Ook driewielers op kindermaat, met speciale ondersteuning of met laadruimte kan je vinden. Di Blasi maakt zelfs vouwfietsen met drie wielen. Je kan o.a. bij Berkelbike, Connie Hansen, Cruiser, Hase, Huka, ji.dk, Lintech, Nihola, Nijland Cycling, Pfautec, PF Mobility, Pom Revalidatietechniek, Roam, Tri-Bike, Van Raam en Vermeiren terecht voor driewielers. Enkele van deze merken bieden ook driewieltandems.

Een scootmobielfiets combineert de kenmerken van een (elektrische) fiets met die van een scootmobiel. Die vind je bij Van Raam.

Loopfietsen bieden ondersteuning voor wie moeite heeft met lopen, staan of evenwicht houden bij het fietsen. Het gewicht wordt door de loophulp gedragen. Bij onder meer Connie Hansen, Kersten, SitGo en Van Raam kan je modellen vinden.

Rolstoelfietsen of plateaufietsen. Deze fietsen zijn geschikt om een rolstoelgebruiker mee te laten genieten van een fietstocht. Je rijdt de rolstoel op de kantelbare plaat of in de bak en maakt de rolstoel veilig vast. Sommige modellen hebben een aparte zit voorop. Als ouder bestuur je de fiets en zit je achter de rolstoel. Dat is handig om je kind in het oog te houden en om te kunnen praten. Bij Huka, John Gmbh, Nihola, Roam en Van Raam kan je bijvoorbeeld terecht voor rolstoelfietsen. Er bestaan ook rolstoelbakfietsen waarbij je de rolstoel in een bak vooraan de fiets plaatst. Bij ’t Mannetje kan je die vinden. Van Raam heeft ook specifieke modellen voor het vervoeren van meerdere mensen met een beperking.

Bij een tandem rijd je met twee achter elkaar op dezelfde fiets. Dat heeft het grote voordeel dat je kind niet zelf het stuur in handen heeft, maar wel kan genieten van het trappen. Zowel modellen waar de bestuurder vooraan zit als modellen met een bestuurder achteraan zijn verkrijgbaar. Ook een combinatie met een lage zit of een ligzetel voor de passagier is mogelijk. Merken die tandems leveren zijn o.a. Azor, Hase, Huka, Lintech, Nijland Cycling, Pom Revalidatietechniek, Tri-Bike, Urban Fahradbau en Van Raam.

Ook op een duofiets kan je samen rijden. Hier zit je dan niet achter elkaar, maar naast elkaar. Meestal heb je vier wielen. Producenten van duofietsen zijn o.a. Huka, Lintech, PF Mobility, Pom Revalidatie, Roam, Tri-Bike en Van Raam.

Ten slotte heb je ook nog de aankoppelfietsen. Zowel handbikes als fietsen met trappers kan je aan een rolstoel koppelen zodat je kind zelfstandig kan rijden. Maar je kan ook de rolstoel of een zit achteraan een andere fiets bevestigen. Bij Pom Revalidatietechniek, Roam en Weehoo vind je ze. Een systeem van Follow Me biedt ook mogelijkheden om fietsen aan elkaar te koppelen.

Accessoires?

De meeste merken bieden gepaste hulpmiddelen en accessoires aan per fietsmodel. Denk daarbij aan extra zachte zadels, gepaste zijwielen, voetbankjes, duwbeugels, rugsteunen, opstapplaten enz. 

AANKOOP?

De aankoop van een aangepaste fiets is niet makkelijk en niet goedkoop. Gelukkig lijst het Kenniscentrum Hulpmiddelen een en ander op en biedt het VAPH een overzicht in de VAPH hulmiddelendatabank. Via het VAPH zijn tegemoetkomingen mogelijk. Om de erkende hulpmiddelen te vinden, kan je gebruik maken van de refertelijst.

Hoe je de tegemoetkoming moet aanvragen vind je hier. In sommige gevallen is een tegemoetkoming mogelijk via de Vlaamse Sociale Bescherming.

Tip πŸš΄β€β™€οΈ

Er komen steeds nieuwe modellen en aanpassingsmogelijkheden op de markt. Daarom is het aan te raden om zeker eens een kijkje te nemen op de website van volgende producenten: Van Raam, Tri BikeVermeiren en Hase Bikes.

Ook deze site van het revalidatiecentrum Pellenberg is heel interessant.

Heb je zelf geen fiets maar wil je er toch op uit?

Huur dan een fiets  bijvoorbeeld bij Buitenspel. Sommige gemeenten bieden ook deelfietsen aan voor mensen met een beperking. G-sport Vlaanderen en de fietsersbond werken met een deelplatform gfietst.be. Je kan ook op zoek naar een tweedehandsmodel, verschillende verkopers hebben een tweedehandspagina op hun website.

Wil je meer weten over toegankelijke fietsroutes en uitleendiensten? Lees dan zeker ons artikel rond fietstips. Op stap met je bijzondere gezin: wandel- en fietstips - Nieuws - De ouders

Hebben jullie er zin in, zien jullie mogelijkheden? Laat het mooie weer dan maar komen, stop die picknick in jullie rugzak en geniet van jullie bijzondere trip op de fiets!

 

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord