Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Waar heb ik recht op: kilometervergoeding voor bijzondere kinderen in het gewoon onderwijs

Geschreven door Anke Boey op in de categorie Algemeen met de tags , , ,

In onze vorige nieuwsbrief zetten we tegemoetkomingen bij leerlingenvervoer in de kijker.  Nu het schooljaar erop zit kunnen ouders van bijzondere kinderen die in het gewone onderwijs les volgen een kilometervergoeding aanvragen voor het woon-schoolverkeer. Dit kan wanneer de kinderen recht hebben op een tegemoetkoming voor vervoer en verblijf. 

Je recht op tegemoetkoming vraag je éénmalig aan voor de schoolloopbaan van je kind. Dat gebeurt via het VAPH met het formulier ‘Aanvraag van een tegemoetkoming in de kosten voor vervoer en verblijf’ (zie vorige nieuwsbrief). Het formulier dat ouders invullen voor de kilometervergoeding heet ‘Kostenstaat voor de uitbetaling van de kosten voor vervoer en verblijf’ en je vindt het op de website van het VAPH. Dit formulier dien je ieder schooljaar opnieuw in.  

Je vult gegevens over de opleiding in en je laat de school ook haar deel invullen. Zowel ouders als school moeten het document handtekenen. Je kan de facturen maandelijks indienen of één keer per schooljaar. In dat geval wordt het gehandtekend na 30 juni van het lopende schooljaar.  

‘In geval van vervoer door een taxi, voeg je de facturen van de taximaatschappij bij. Enkel de kosten voor de kortste afstand tussen het thuisadres en de school worden vergoed. Een rechtstreekse betaling aan de taximaatschappij is mogelijk als u het formulier Toestemming om rechtstreeks aan een leverancier te betalen (afstandsverklaring) aan het VAPH bezorgt.’ 

Je dient het formulier ofwel per post in bij het VAPH-kantoor van jouw provincie of je kan een pdf-document uploaden in het e-loket van mijnvaph.be via het tabblad ‘documenten’.  

TIP: Rond half augustus openen scholen opnieuw hun secretariaat. Je kan dus met hen contact opnemen mocht het formulier nog niet in orde zijn. 

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord