Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Zomerkampen en speelpleinwerking

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie financieel met de tags , , ,

De zomervakantie staat voor de deur. Vele kinderen trekken weer op kamp of genieten van een dagje ravotten op het speelplein. Elk kampdag of elke dag op het speelplein neemt een hap uit ons budget. Wist je dat je voor de meeste kampen én voor de speelpleinwerking een belastingvermindering krijgt? Bovendien heb je vaak ook recht op een tegemoetkoming van je ziekenfonds. We zetten de info even op een rijtje.

1/ Belastingvermindering

Hoeveel mag ik per dag inbrengen?

Als je kind jonger is dan 14 jaar (of jonger dan 21 jaar bij een zware handicap, dan mag je voor 2020 (aanslagjaar 2021) maximaal 13 euro per opvangdag en per kind inbrengen als uitgaven. De belastingvermindering bedraagt 45% van die uitgaven. Let op! Een vermindering kan enkel voor opvang of kampen die worden georganiseerd door een jeugdbeweging, een sportclub of een organisatie die wordt erkend, gesubsidieerd of gecontroleerd door de gemeente, de provincie of het gewest.

Mag ik ook lidgeld inbrengen?

Het lidgeld van een sportclub of een jeugdvereniging geldt niet als opvangkost. Dit betekent dat gewone activiteiten van sportclubs en jeugdorganisaties zoals bv trainingen, tornooien, wedstrijden, de reguliere zaterdag- en zondagwerking van de jeugdbeweging,… niet in aanmerking komen voor belastingvermindering, ook al gebeuren deze activiteiten in de schoolvakanties.

Hoe bewijs ik mijn opvangkosten?

Je bewijst de kosten met het fiscaal attest dat je van de jeugdbeweging of kamporganisator ontvangt. Het fiscaal attest is geen verplicht document. Kreeg je geen attest of zijn de gegevens onjuist of onvolledig, dan kan je documenten gebruiken die de volgende zaken aantonen:

  • de echtheid en het bedrag van de uitgaven
  • de volledige identiteit of benaming van de organisator waaraan je de uitgaven voor de opvang betaald hebt
  • de naleving van de voorwaarden voor de aftrek van de uitgaven voor de opvang van kinderen

Wat als mijn kind 14 (of 21) is geworden in de loop van 2020?

De opvangkosten betaald voor de opvang vanaf de 14de (of 21e) verjaardag geven geen recht meer op belastingvermindering. Je kind voldoet vanaf dan niet meer aan de voorwaarden. Je zal daarvoor dan ook geen attest meer ontvangen.

2/tegemoetkoming van ziekenfondsen

Veel ziekenfondsen betalen een deel van de prijs van jeugdkampen, speelplein, sportclub terug tot de leeftijd van 18 jaar. Elk volgens hun eigen regels. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende ziekenfondsen en de tegemoetkomingen die ze momenteel geven. Om een tegemoetkoming te krijgen, moet je het aanvraagformulier van je ziekenfonds invullen. Dit vind je normaal op hun website.

Tip > Vul het formulier zelf al zo volledig mogelijk in en vraag meteen na het kamp aan de organisator het resterende deel in te vullen. Of vraag onmiddellijk na het kamp een attest van deelname van jouw kind en voeg dit toe aan je formulier.

CHRISTELIJKE MUTUALITEIT

De CM geeft een tegemoetkoming van 20 euro per jaar op het lidgeld en 5 euro per kampdag of 2.5 euro per dag op het speelplein. Je kan dit alles combineren tot 100 euro per jaar. Voor meer informatie, ga je naar www.cm.be.

LIBERALE MUTUALITEIT

De Liberale Mutualiteit geeft een tussenkomst van 15 euro per jaar op het lidgeld en 5 euro per overnachting, tot 10 overnachtingen of 50 euro per jaar. Voor meer informatie, ga je naar www.liberalemutualiteit.be.

ONAFHANKELIJK ZIEKENFONDS

Bij het onafhankelijk ziekenfonds krijg je tot 5 euro per kampdag per kind terug tot 20 dagen per jaar. Voor een opvangdag op het speelplein krijg je tot € 3 per dag per kind (t.e.m. 18 jaar) terugbetaald tot maximaal 20 dagen per kalenderjaar.

Voor de tegemoetkomingen voor jeugdbewegings-, jeugd- en sportkampen, speelpleinwerking en schooluitstappen en lidgeld van de jeugdbeweging is er vanaf 1 januari 2018 een franchise van € 10 per kind per kalenderjaar. Deze franchise van € 10 geldt voor al deze tegemoetkomingen samen. Concreet betekent dit dat de eerste € 10 niet uitbetaald wordt. Het is wel belangrijk dat je alle gemaakte kosten indient om maximaal van de tegemoetkoming te kunnen genieten.

Vakanties voor mindervalide kinderen

Uiteraard laten we jongeren met een handicap erkend door het VAPH niet in de kou staan. Bij aangepaste buitenschoolse opvang (in een voorziening met aangepaste mogelijkheden) ontvang je een tussenkomst van € 5 per dag per kind tot twintig dagen per kalenderjaar. Voor meer informatie, ga je naar www.oz.be.

VLAAMS NEUTRAAL ZIEKENFONDS

Bij het Vlaams neutraal ziekenfonds krijg je een vergoeding van 30 euro per jaar voor het lidgeld en van 5 euro per overnachting tot 120 euro per jaar. Voor kinderen met een beperking is er, bij deelname aan een speciaal voor hen ingerichte vakantie, een jaarlijkse tussenkomst voorzien tot 250 euro. Voor meer informatie, ga je naar www.vnz.be.

BOND MOYSON

Bond Moyson draagt bij in de kosten met een tegemoetkoming van 15 euro per jaar. Bij deelname aan bepaalde speelpleinwerkingen krijg je 4 euro per dag terug. Voor meer informatie, ga je naar www.socmut.be.

PARTENA (INCL. EUROMUT)

Partena draagt bij in de kosten met een tegemoetkoming van 5 euro per kampdag tot 100 euro per jaar. Of 2.5 euro per dag voor de speelpleinwerking tot 50 euro per jaar. Voor kinderen met een beperking is er, bij deelname aan een speciaal voor hen ingerichte vakantie, een jaarlijkse tussenkomst voorzien tot 250 euro. Voor meer informatie, ga je naar www.partena-ziekenfonds.be.

Hebben we zelf nog iets over het hoofd gezien? Al jullie tips zijn welkom op info@deouders.be

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord