Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Warme ontmoetingen op onze brussenavonden

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Algemeen.

Dit najaar tekenen we met De Ouders vzw present op de brussenavonden die we samen met o.a. Magenta en Zo Jong in elke provincie organiseren.

Telkens heel waardevolle, boeiende en inspirerende avonden voor broers, zussen en ouders van kinderen met een handicap. Een kans ook om nadien met andere gelijkgestemden in dialoog te gaan.

En om alle deelnemende organisaties beter te leren kennen. Wij vinden het heel fijn om jullie allemaal te ontmoeten en jullie ons veelzijdig aanbod te kunnen meegeven.

 

Een loodzware opdracht

‘Brus zijn van’, het is en blijft een loodzware opdracht. Dat blijkt nog maar eens uit de vele getuigenissen tijdens deze infosessies.

Brus zijn: een koele confrontatie met een keiharde werkelijkheid. Een realitycheck. Eentje waar we als ouders en hulpverleners nog meer rekening mee moeten houden. De beelden die jonge brussen zien, blijven vaak jarenlang op hun netvlies gebrand. De negatieve boodschappen die ze horen, zinderen heel lang na. De moeilijke situaties die ze beleven, blijven lang in hun buik hangen. Als wij dit alles niet voldoende kaderen, dan kan dit leiden tot traumatische ervaringen.

 

Maar ook veel moois

Dat brussen al heel vroeg noodgedwongen mantelzorger zijn, heeft vaak ook een positieve impact op de brus.

  • Ze staan sterker in hun schoenen dan leeftijdsgenoten
  • Ze hebben over allerlei onderwerpen meer kennis
  • Ze ontwikkelen skills om sterkere relationele banden aan te gaan

 

Voor wie er (nog) niet bij kon zijn, noteerden wij alvast deze waardevolle tips:

  • Zorg ervoor dat broer of zus mee betrokken wordt en eventueel kleine dingen mee kan helpen beslissen zoals bv. de kleuren van de rolstoel
  • Maak een ‘leuke dingen doos’ waar elk kind een activiteit kan instoppen die hij/zij leuk vindt om te doen. Haal er elke maand een leuke activiteit uit. Een gezellig familiemomentje of fijne me-time met de brus.
  • Spreek een codewoordje af voor brussen waarmee ze kunnen aangeven dat ze nood hebben om over de situatie van hun broer of zus met een handicap te praten.
  • En last but not least: maak af en toe eens een lucht-je-hart wandeling met de brus. 🚶‍♂️🚶‍♂️

 

Benieuwd naar welke tips er nog aan bod komen? Schrijf je dan nog snel in voor de brussenavond in Hasselt nu donderdagavond 24 november of in Brussel (voorjaar 2023).

 

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord