Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Wat als je kind geen mondmasker kan dragen?

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Algemeen met de tags , , , , , , ,

Sinds de start van de coronapandemie kregen we al heel wat vragen van ongeruste ouders over de mondmaskerplicht. Die is sinds 11 juli uitgebreid voor iedereen die ouder is dan 12 jaar. Ook voor jongeren met een handicap.

Doktersattest als bewijs

Kan je kind geen mondmasker dragen om motorische of medische redenen? Dan kan je altijd een uitzondering krijgen met een attest van jouw huisarts waarin staat dat je zoon of dochter is vrijgesteld van de mondmaskerplicht.

Face shield: een goed alternatief?

Kom je als ouder met je kind op een drukkere plaats? Moet je op doktersconsultatie? Of neemt je kind het openbaar vervoer? En wil je je kind toch maximaal beschermen? Dan kan een face shield (een gezichtsscherm) een goed alternatief bieden.

Een face shield blijft makkelijker zitten dan een mondmasker. Bovendien kan je op die manier ook eenvoudiger contact maken met je zoon of dochter doordat je hun volledige gezicht ziet.

Zorgt een face shield wel voor voldoende bescherming? Wij vroegen het aan Marc Van Ranst: “Een mondmasker zal nog altijd efficiënter zijn dan een face shield. Maar we moeten pragmatisch blijven. Indien een mondmasker niet haalbaar is, dan is een face shield een goede oplossing. De bescherming naar anderen toe zal dan wellicht wel wat minder zijn dan met een mondmasker, maar een face shield is voor veel kinderen en jongeren met een beperking wel haalbaarder."

Je vindt de face shields in de apotheek.

Een face shield kan je het beste reinigen met heet water en zeep. Ook reinigen met zuivere ontstmettingsalcohol (ethanol 70%) en een zachte niet-absorberende doek is mogelijk. Gewone ontsmettingsgel daarentegen zorgt voor vlekken op het shield. Respecteer een contacttijd van 30 seconden en laat de ontsmetting drogen aan de lucht.

Venstermaskers voor doven en slechthorenden

Voor doven en slechthorenden bestaan er speciale mondmaskers die liplezen mogelijk maken dankzij het doorzichtig scherm ter hoogte van de mond.

PLEXISCHERM

Een plexischerm op het tafelblad van de rolstoel of op de schoolbank kan ook een oplossing bieden voor kinderen die geen mondmasker kunnen dragen.

Ervaren jullie als ouder problemen omwille van de mondmaskerplicht? Laat het ons dan zeker weten op info@deouders.be

BESCHERMENDE PETJES EN HOEDJES

Ook op deze website vinden jullie een praktisch alternatief voor kinderen die moeilijk hun mondmasker kunnen ophouden.

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord