Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Zomercolumn: balans van een bijzonder werkjaar

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Algemeen met de tags ,

Het werkjaar zit erop. Eventjes tijd voor vakantie. Ook voor ons. En voor de politici. Tijd dus om de balans op te maken na dit toch wel bijzonder werkjaar.

Heel wat veranderingen

Want enerzijds hebben we vanuit De Ouders volop ingezet op betere maatregelen voor gezinnen van kinderen met een handicap tijdens de coronacrisis zoals extra ouderschapsverlof, snellere vaccinatie van onze jongeren met onderliggende aandoeningen, goedkopere sneltests,…

Anderzijds werkten we achter en ook voor de schermen volop mee aan de uitrol van een hele resem veranderingen die ondertussen afgerond zijn of binnenkort nog op til staan.

Zo was er de hervorming van de integratie- en inkomensvervangende tegemoetkoming (IT/IVT) waardoor jongeren met een handicap nu al vanaf hun 18de recht hebben op deze tegemoetkoming. Op zich een verbetering voor veel jongeren. Hoewel niet voor iedereen aangezien de zorgtoeslag wegvalt zodra je kind een IT/IVT krijgt. Vandaar dat we er mee voor hebben gepleit dat gezinnen de voor hen voordeligste oplossing zouden kunnen kiezen.  

Ook binnen de zorgtoeslag zelf komen er grondige hervormingen naar aanleiding van de lange wachttijden bij de aanvraag. Wachttijden die we samen met andere organisaties hebben aangeklaagd en waarvoor er deels en tijdelijk een oplossing is gevonden. Maar we hebben hier nog werk aan de winkel want voor wie een eerste aanvraag doet, is er nog steeds geen oplossing in de maak.

Vervolgens werkten we mee aan tal van projecten binnen het Agentschap Opgroeien zoals de opstart van het cliëntenforum.

STappen vooruit

En ten slotte schreven we dit jaar alweer een nieuwe episode in de kroniek van de persoonsvolgende financiering voor minderjarigen.  Voor ons is de persoonsvolgende financiering een belangrijk instrument om kinderen met een handicap en hun gezin te ondersteunen. We hopen dan ook dat hier vanaf het najaar serieuze stappen vooruit worden gezet zodat gezinnen voldoende zorg en ondersteuning voor hun kinderen krijgen en dit zelf op maat van hun gezin kunnen organiseren.

Ondertussen ging de saga rond de ellenlange wachtlijsten onverminderd voort. Na maandenlange druk vanuit allerlei organisaties, waaronder ook vzw De Ouders, kwam er eind juni dan toch het verlossende nieuws dat alle mensen uit prioriteitengroep 1 binnen enkele weken eindelijk het persoonsvolgend budget krijgen waarop ze al zolang wachten. Ook voor kinderen die wachten op een PAB of op een plaatsje in een MFC is er goed nieuws. Want ook voor hen wordt er in het najaar geld vrijgemaakt om de wachtlijsten in te korten. Helaas is er ook minder goed nieuws. Voor wie als volwassene op de wachtlijst staat in prioriteitengroep 2 of 3 is er nog geen perspectief.

We zorgden ook voor persaandacht voor onze bijzondere gezinnen in dit zware coronajaar. Een bijzondere dank je wel aan alle bijzondere ouders die mee op de kar zijn gesprongen om hun verhaal te vertellen en zo mee hebben gezorgd dat onze ‘vergeten’ doelgroep toch in de aandacht kwam.

Leuke acties

Maar er was ook leuk nieuws! Want we zorgden ook voor een vrolijke, positieve noot in dit coronajaar met een aantal leuke acties. Zo was er onze bubbelfotoketting in de kerstperiode en zetten we onze papa’s in de spotlight voor Vaderdag. Een twintigtal gezinnen kon de voorbije maanden ook op gratis extra ondersteuning rekenen dankzij studenten van de Vives Hogeschool Brugge die heel wat leuke activiteiten met de kinderen organiseerden.

Je leest het, we zaten het afgelopen jaar niet stil met het team van De Ouders. De komende weken gaan we veel zonnevitamientjes tanken zodat we binnenkort weer helemaal klaar staan om nieuwe acties te lanceren, webinars en infoavonden te houden en om mee het beleid in Vlaanderen voor gezinnen van kinderen met een handicap uit te stippelen. Het belooft alvast een druk en boeiend najaar te worden!

We wensen jullie allen een fijn en deugddoend verlof toe!

Het team van De Ouders

 

Pssst... Houd zeker onze nieuwe webinars in de gaten. 

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord