Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Zorgtoeslag uitgelicht

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Financieel met de tags , ,

In deze nieuwsbrief vind je alweer een update rond de zorgtoeslag. We zaten deze week samen met het team Zoë om de nieuwste info te krijgen en om onze input te geven. Dit is wat er verandert vanaf 1 mei 2024. 

HET 4-OGEN PRINCIPE 

Nieuw is dat voortaan elk dossier door 2 professionals wordt bekeken. Dit heet het 4-ogen principe.  Een medisch ondersteuner maakt een pre-advies op. Daarna neemt de arts het volledig dossier van jouw kind door en bepaalt die de uiteindelijke punten. Naast de officiële documenten gebaseerd op de medisch sociale-schaal wordt er ook gewerkt met duidelijke, wetenschappelijk onderbouwde leidraden. Deze zorgen ervoor dat de punten zo objectief en uniform mogelijk worden toegekend. De leidraden worden regelmatig verfijnd. Zo zijn er nu nieuwe fiches voor de diagnoses ASS en ADHD.  

DE OPBOUW VAN JOUW DOSSIER 

Het blijft ontzettend belangrijk dat je als ouder alle documenten volledig invult. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je alle diagnostische verslagen van artsen toevoegt. Alleen zo kan team Zoë een correcte inschatting maken van de punten waar jouw kind recht op heeft. 

SPILLEEFTIJDEN

De toekenningsperiode wordt in principe bepaald door de spilleeftijden (6-12-18 jaar). Dit is de leeftijd die voor veel kinderen een kantelpunt betekent bv. de overgang van de lagere school naar het middelbaar onderwijs. Om ouders te ontlasten, probeert men vanuit team Zoë de termijn zo lang mogelijk toe te kennen; zeker wanneer het gaat om een stabiele situatie.  

NA DE BESLISSING 

Bij de beslissingsbrief van de zorgtoeslag krijg je als ouder ook een begeleidende brief met mogelijke bijkomende rechten. Uit een enquête van team Zoë blijkt dat die brief verwarrend is voor veel ouders. Niet alle bijkomende rechten zijn immers voor iedereen van toepassing. Wij blijven ervoor pleiten dat je als ouder deze begeleidende brief wel nog ontvangt. Een goed geïnformeerde gebruiker is altijd beter dan een niet-geïnformeerde gebruiker. De volgende maanden zoeken we samen met team Zoë hoe we deze communicatie kunnen verbeteren.  

EEN SAMENVATTEND VERSLAG 

Indien je als ouder het gevoel hebt dat bepaalde elementen uit jouw dossier niet zijn meegenomen in de beslissing, dan kan je hiervoor contact opnemen met team Zoë via zoe.info@opgroeien.be. Team Zoë bezorgt jou dan een samenvattend verslagje van de evaluerend arts. In dit verslag krijg je uitleg over de verdeling van de punten over de verschillende pijlers, de verschillende onderdelen van de pijlers en de toegekende periode. Als blijkt dat bepaalde info inderdaad niet werd meegenomen, dan zorgt team Zoë voor een materiële rechtzetting. 

Extra beeldmateriaal op de website van de zorgtoeslag 

Er werd de voorbije maanden hard gewerkt aan de website van de zorgtoeslag. Heb je een vraag? Surf dan zeker eens naar de vernieuwde website van de Zorgtoeslag. Op de website vind je onder andere heldere filmpjes met uitleg over hoe je stap voor stap de aanvraag vlot kan doorlopen. 

Co-browsing vanaf 1 mei 

Vanaf 1 mei 2024 bestaat ook het systeem van co-browsing. Dankzij co-browsing kan je een medewerker van Team Zoë vragen om jou te helpen als je vastloopt bij de aanvraag. De medewerker van team Zoë kan tijdens het gesprek jouw beeldscherm zien. Op die manier kan de medewerker jou helpen met de volgende stappen die je moet zetten op de website. Dit is een heel beveiligd platform. Daarom kan de medewerker jouw scherm nooit overnemen.

Vind je het moeilijk om de aanvraag alleen te doen? 

Heb je na deze hulplijnen van team Zoë nog extra ondersteuning nodig bij de aanvraag? Geen nood. In de toepassing op de website kan je nu eenvoudig een vertrouwenspersoon aanstellen. Die kan jou meehelpen bij de aanvraag. Dit kan je doen door een patiëntenrechtenformulier in te vullen. Sowieso is het de bedoeling dat je als ouder de regie blijft behouden in de aanvraagprocedure. Nu kan je hierin wel eenvoudig worden ondersteund door een professional die jij zelf kiest.  

Ook telefonisch kan je nog steeds bij team Zoë terecht. Dit kan op het nummer 02 533 13 41 (van maandag tot vrijdag tussen 9u en 17u) 

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord