Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Ons inclusieve verhaal

Waarom doet ‘Expeditie Inclusief’ ertoe? Heel simpel, omdat iedereen telt. Het idee om kinderen met en zonder beperking dichter bij elkaar te brengen via spelletjes, komt van Kelly en Liesbeth, de mama’s van Fons en Obe.

Fons en Obe

Fons is 9, heeft een fysieke beperking en gaat naar een gewone school. In de klas kan hij niet alle activiteiten volgen en daarom noemden zijn klasgenootjes hem een ‘oud peetje’. Dat kwetste Fons erg. Ook Obe is 9 en hij heeft een meervoudige beperking. Hij ziet de kinderen in de straat vaak buiten spelen, maar kan zelf niet meedoen. Dat maakt hem verdrietig.  

Elk apart organiseerden Kelly en Liesbeth een workshop met spelletjes om de kinderen met elkaar kennis te laten maken. En dat hielp! De klasgenootjes van Fons begrijpen hem nu veel beter en de kinderen uit de buurt betrekken Obe meer bij hun spelletjes.  

De Ouders vzw werkt het idee van deze twee mama’s nu verder uit zodat ouders, jeugdbewegingen, scholen en andere organisaties hier ook mee aan de slag kunnen. 

Inclusieve samenleving

Elkaar beter kennen, en liefst vanaf jonge leeftijd, is een noodzakelijke stap op weg naar een inclusieve samenleving. Elk kind met een handicap verdient zijn eigen plekje midden in de samenleving.  

Ook het VN-Verdrag inzake de rechten van mensen met een handicap maakt van inclusie een belangrijk streefdoel. De Belgische overheden hebben zich achter dit verdrag gezet en moeten er dus voor zorgen dat mensen met een handicap volwaardig kunnen deelnemen aan alle aspecten van het leven. Dit kan enkel wanneer de samenleving zich aanpast zodat mensen met een handicap net als anderen kunnen participeren.  

Een belangrijke stap daarin is dat kinderen met én zonder handicap elkaar leren kennen en begrijpen. Het inleefspel ‘Expeditie Inclusief’ wil ouders, scholen en organisaties helpen om op een laagdrempelige manier inclusie te bevorderen. Want jong geleerd, is oud gedaan! 

De aanloop

2020 

Twee mama’s gingen creatief aan de slag omdat hun zoontjes moeilijk aansluiting vonden bij kindjes uit de klas en uit de buurt. Fons en Obe zijn onze inspiratiebron. Van het ene idee kwam het andere: ‘Expeditie Inclusief’ als project voor de Warmste Week voor De Ouders vzw. 

2021 

De Warmste Week bracht uiteindelijk 3,2 miljoen euro op. Met die steun konden 200 projecten aan de slag gaan. Het project ‘Expeditie Inclusief’ van vzw De Ouders is daar eentje van. Met een spelkoffer en een belevingsworkshops komen kinderen met én zonder handicap op een eenvoudige en speelse manier dichter bij elkaar. 

2022 

We vatten de koe bij de horens, zetten alle bijzonderheden en vereisten voor ‘Expeditie Inclusief’ op een rijtje en gingen op zoek. We zochten een nieuwe medewerker om het project te leiden en we zochten vrijwilligers om samen met ons na te denken over de concrete invulling van het spel. We vonden beide en op 6 juli ging ‘Team spelkoffer’ officieel van start met een inspiratiesessie bij De Aanstokerij. 

2023 

Op 14 juni 2023 stelden we fier onze eerste spelkoffers van 'Expeditie Inclusief' voor aan pers en genodigden. Het was een cool feest met veel warme mensen en een topspel! 

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord