Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Speluitleg

In ‘Expeditie Inclusief’ trotseren de pinguïns samen gevaren en nemen ze hindernissen op weg naar hun nieuwe thuis. Kinderen met en zonder handicap kunnen samen het spel spelen en overwinnen samen alle hindernissen op weg naar hun nieuwe thuis.

Spelenderwijs leren omgaan met anders zijn

Kinderen met een handicap willen net als andere kinderen gewoon kunnen spelen. Een motorische, visuele, auditieve, verstandelijke of andere beperking maakt het vaak moeilijk om vriendjes te vinden. Omgekeerd weten kinderen zonder handicap niet altijd hoe ze kunnen omgaan met die handicap. Het maakt hen wat bang of onzeker. Daarom gaan ze kindjes met een handicap uit de weg.  

Met ‘Expeditie Inclusief’ maakt vzw De Ouders een inclusief belevingsspel met toegankelijk spelmateriaal en leuke opdrachten. Samen spelen brengt kinderen met en zonder handicap dichter bij elkaar. 

Wij brengen het verhaal van een pinguïnkolonie. De pinguïnfamilie wordt bedreigd: het wordt te warm en de ijsschots brokkelt af. De groep raakt verdeeld, maar ze blijven zorg dragen voor elkaar. Ze moeten verhuizen en elke pinguïn gaat mee. Ook wie een handicap heeft. Als het moeilijk is helpen ze elkaar, net als in de natuur.  

Hoe kan je de pinguïneieren redden zonder handen? Hoe kan je weten wat er gebeurt als je de taal niet begrijpt? Of hoe kan je vis vangen zonder iets te zien?  

We leggen de focus op handicap en we zien inclusie breed. In onze verhaallijn zitten ook de klimaatcrisis en migratie verwerkt. We laten iedereen in onze samenleving meespelen. 

Het spel

De ijsschots brokkelt af en de pinguïns raken verdeeld over verschillende ijseilanden. Ze moeten verhuizen en ze willen terug samenkomen op een nieuwe plek. Om dat doel te bereiken, overwinnen ze hindernissen. 

Kinderen spelen het spel in groepjes: maximum 6 groepjes van telkens 5 spelers. Elke speler krijgt voor elke ronde een karakterkaart. Die brengt een handicap of een helperskwaliteit duidelijk in het spel.

Ieder groepje voert een opdracht uit op een eiland en schuift daarna door naar een volgend eiland. Door de opdrachten in groep tot een goed einde te brengen verdienen ze ‘tegels’ voor het nieuwe grote eiland waar iedereen kan wonen. Slagen alle groepjes er samen in een nieuwe thuis te maken? Dan is het tijd voor een pinguïnparty! 

De nadruk ligt op samen het doel bereiken, er is geen competitie. Karakterkaarten geven ieder kind een personage en daar kan een handicap aan verbonden zijn. Op deze kaarten kan bijvoorbeeld staan dat een kind deze ronde speelt met een prismabril. Hoe gaat de groep te werk om iedereen mee te nemen? 

De spelers

Het spel is gemaakt voor kinderen met een mentale leeftijd van 6 tot 10 jaar. Kinderen met en zonder handicap kunnen dit spel spelen. Het allerliefste spelen ze samen en leren ze van elkaar hoe ze kunnen helpen en hoe ze kunnen samenwerken. 

Daarnaast is dit spel een gereedschapskist voor iedereen die de inclusieve verbinding tussen kinderen willen versterken. Ouders, leerkrachten, begeleiders, monitoren of therapeuten? Met ons spel maken zij ‘anders zijn’ bespreekbaar en halen ze drempels weg. 

Digitaal spelmateriaal

Hieronder vind je de linken naar een aantal documenten en sites uit de handleiding. Klik door, kies een tekening, beluister het lied of zet de ruis in je koptelefoon: alles staat klaar!

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord