Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Belastingvoordeel voor kinderopvang of MFC

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Financieel met de tags , , ,

Als je kind een handicap heeft, dan heb je recht op een bijkomend fiscaal voordeel voor de opvangkosten buiten de normale lesuren. Nieuw! Voor de belastingaangifte van 2020 zijn er nu een paar extra voordelen.

  • Onder bepaalde voorwaarden heb je recht op een belastingvermindering voor de kosten voor opvang van kinderen jonger dan 14 jaar (vroeger 12 jaar), met een maximum van 13 euro per dag (vroeger 11,20 euro) per opvangdag en per kind. 
  • Voor kinderen met een zware handicap blijft de aftrek behouden tot aan hun 21ste verjaardag (vroeger 18). Je kan voortaan een maximum van 13 euro per opvangdag en per kind inbrengen. 
  • Heeft jouw kind een persoonlijk assistentiebudget (PAB) en koop je daarmee kortverblijf in voor je kind? Dan kan je een attest voor kinderopvang krijgen van de voorziening. Dat attest geldt  niet voor het gedeelte dat je met een PAB betaalt, enkel voor de hotelkosten.
  • Ook als je kind was ingeschreven voor een kamp dat door corona niet kon doorgaan, mag je het aantal geplande kampdagen indienen in je belastingaangifte.

     

WIE KOMT IN AANMERKING tot de leeftijd van 21 jaar?

Elk kind dat recht heeft op verhoogde kinderbijslag (Zorgtoeslag) op basis van:

  • een totaal van minstens 15 punten op de medisch-sociale schaal
  • een lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid van meer dan 80%

Ook de uitgaven voor opvang van kinderen met een zware handicap van minder dan 21 jaar zijn onder bepaalde voorwaarden fiscaal aftrekbaar. De voorziening ontvangt jouw fiscaal attest en kan je hier meer informatie over geven. 

Alle info over aftrek van kosten voor kinderopvang >>>

Overzicht van alle belastingvoordelen

Een kind met een beperking zorgt voor veel extra uitgaven. Veel gezinnen met een kind met een beperking hebben recht op meerdere fiscale tegemoetkomingen.

BEKIJK ALLE FISCALE VOORDELEN > 

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord