Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Deze prikkelarme musea wil je op je to-dolijstje

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Algemeen met de tags , , ,

De krokusvakantie komt stilaan in zicht. Dit jaar helaas geen Krokuskriebels op het programma.  

Maar niet getreurd! Veel musea werkten het voorbije jaar aan meer toegankelijkheid en verwelkomen jullie tijdens de komende maanden opnieuw met open armen. Voor prikkelgevoelige kinderen zijn er steeds meer musea die voortaan prikkelarme dagen organiseren. 

We lichten er graag enkele voor jullie uit.

Technopolis

Op woensdag 7 februari 2024 organiseert Technopolis opnieuw een prikkelarme dag, met een prikkelarme show, demo’s en workshops. Het licht en geluid wordt zoveel mogelijk gedempt. Het omroepsysteem wordt uitgeschakeld en ook sommige schermen zijn niet actief.  Dit tussen 12u en 17u. Het aantal bezoekers wordt beperkt tot 300.  

Dankzij Toerisme voor Autisme bestaat er ook een visueel stappenplan dat je al op voorhand met jouw kind kan doornemen.

TRAIN WORLD 

Ook Trainworld organiseert opnieuw prikkelarme dagen. Een op woensdag 17 april en een tweede op woensdag 2 oktober. Die dag is een museumbezoek mogelijk in een rustige en aangepaste omgeving. Het licht wordt gedimd en de geluiden worden uitgezet. In het museum zijn er die dag rustige hoekjes. Het programma lees je hier.

S.M.A.K. 

Jongeren en volwassenen met autismespectrumstoornissen kunnen op donderdagavond 1 februari terecht in het S.M.A.K. in Gent voor een prikkelarme instaprondleiding om 18u. Gids Tania De Mulder neemt een kleine groep van maximum 12 deelnemers mee op rondleiding. Je krijgt op voorhand een infofiche van het museum met eveneens alle info rond bereikbaarheid. Tickets en info vind je hier.

Museumpass 

In dit artikel van de Museumpass worden een aantal musea opgesomd die het hele jaar door zich extra inzetten rond fysieke, visuele, auditieve en/of prikkelgevoelige toegankelijkheid.

Wist je dat je met een European Disability Card (EDC kaart) goedkoper de musea kan bezoeken? Op vertoon van je EDC kaart bij Technopolis ontvangen begeleiders van bezoekers met een handicap gratis toegang: 1 begeleider per rolstoelgebruiker of 1 begeleider per 2 bezoekers met een handicap indien zij geen rolstoel gebruiken. Bij Train world ontvang je korting op vertoon van je EDC kaart. Hoe je jouw EDC kaart ontvangt en waar je ze kan gebruiken, lees je hier

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord