Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Een dubbele bijzondere oproep

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Algemeen met de tags , , , , , ,

In deze rubriek een dubbele oproep van Cachet vzw รฉn Oranje vzw die we graag met jullie delen. ๐Ÿ’›๐Ÿ’›๐Ÿ’› Wie helpt hen mee?

Onderzoek van Cachet vzw

Cachet vzw vertegenwoordigt jongeren in de hulpverlening. In opdracht van de Vlaamse Overheid (Departement Welzijn, Volksgezondheid, Gezin) doen zij onderzoek naar de inspraak en participatie van jongeren met een handicap in/aan de hulpverlening. Het is belangrijk dat jongeren als volwaardige partner in het jeugdhulpbeleid worden gezien. Vandaar dat ze jongeren vragen om hun mening te geven over de hulpverlening die ze krijgen.

Concreet is Cachet op zoek naar:

  • jongeren tussen de 15 en 25 jaar die een beperking hebben,
  • het type handicap maakt niet uit. Enige voorwaarde is dat de jongere met hen in gesprek gaat over de hulpverlening die hij/zij krijgt. Een tolk kan natuurlijk geregeld worden,
  • de jongere is thuiswonend OF wonend in een voorziening (semi-/internaat, MFC, โ€ฆ).

Denk je dat jouw bijzonder kind graag zijn/haar stem laat horen over de hulpverlening? Stuur dan snel een mailtje naar info@deouders.be met de volgende info over je zoon of dochter:

  1. Naam.
  2. Leeftijd.
  3. Woonplaats (en -situatie).
  4. Contactgegevens (email/gsm) + eventueel wanneer jullie bereikbaar zijn.
  5. Welke handicap je zoon of dochter heeft.

Wij sturen de gegevens meteen door naar de verantwoordelijke van Cachet vzw, omdat jullie stem belangrijk is. ๐Ÿ’›


Doorgeefboek van ORANJE VZW

Woon je in het zuiden van Oost-Vlaanderen? Dan hebben we nรณg een bijzondere oproep voor je. Oranje vzw werkt er samen met Ubuntu en De Stroom aan een project rond het vrijetijdsaanbod voor jongeren en kinderen met een beperking. En ze zitten met een hoop vragen voor jou. Welk aanbod voor je kind is er in jouw gemeente? Vind je het aanbod groot genoeg? Wat mis je nog? Hebben jij of je kind concrete vragen over het aanbod?

Om een goed beeld op al die vragen te krijgen, werken ze met een doorgeefboek. Dat kan je vergelijken met een vriendenboekje, maar je kan er alleen ervaringen rond het vrijetijdsaanbod voor je kind in schrijven. Dat mogen zowel positieve als negatieve ervaringen zijn. Eenmaal je het boek zelf ingevuld hebt (dat kan anoniem), geef je het door aan een andere ouder of kind die zijn/haar ervaring wil delen.

Achteraf worden alle ervaringen gebundeld en aan de gemeenten van Zuid-Oost-Vlaanderen gegeven. Op die manier wil het project een signaal geven om iets te doen aan het (vaak beperkte) vrijetijdsaanbod voor kinderen en jongeren met een handicap. De verantwoordelijke organisaties vermoeden namelijk sterk dat de vraag groter is dan het aanbod. Ze willen de gemeenten ondersteunen in de uitbreiding van dat aanbod.

Zie je het zitten om je ervaring te delen? Stuur dan een mailtje naar info@deouders.be. Wij sturen je dan een doorgeefboekje op. Meer info over het project vindt je hier.

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord