Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Enthousiaste studenten komen naar jou toe!

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Algemeen.

In november lanceerden we een oproep voor ons proeftuinproject Bijzondere oppas. Het project Bijzondere oppas is een samenwerkingsverband tussen de Gezinsbond, de Vives Hogeschool en De Ouders. Dat er heel wat nood is aan meer gespecialiseerde opvang voor onze bijzondere kinderen wisten we al langer. Dat er hierrond nog weinig aanbod bestaat, wisten we ook. Zeker tijdens weekends en vakantieperiodes. Dat er zoveel vraag naar was, hadden we niet gedacht. De beschikbare plaatsjes waren in een mum van tijd ingenomen. We hebben heel wat gezinnen moeten teleurstellen, waarvoor onze excuses.

Studenten voorbereiden

De afgelopen maanden hebben we vormingen gegeven aan de studenten ergotherapie van de Vives Hogeschool Brugge. De vormingen zaten boordevol tips en tricks over hoe ze het best met de specifieke noden van onze kinderen kunnen omgaan. Door te kiezen voor studenten die al een paramedische richting volgen en hen extra vormingen aan te bieden, bereiden we deze groep voor op hun uitdagende opdracht.

Alle studenten hebben alle vormingen gevolgd zodat ze nu over een brede waaier aan informatie beschikken. In de vormingen besteedden we onder andere ruimschoots aandacht aan zelfredzaamheid bij ADL-activiteiten, maar ook aan typische kenmerken per handicap en we organiseerden zelfs een vormingsaanbod rond aangepast spel-en speelgoed.

De studenten van de Vives Hogeschool Brugge zijn helemaal klaar om vanaf de paasvakantie de gezinnen te begeleiden. We hopen op die manier onze gezinnen wat te ontlasten en de studenten een leerrijke stage aan te bieden. Elke oppasser krijgt een vast gezin toegewezen en zal er zo’n 25 uren aan de slag zijn.

 

Naar een duurzaam project

Nadien wordt het project geëvalueerd zowel door ons projectteam, de studenten als de gezinnen. We gaan met hun feedback verder aan de slag.

Uiteraard hopen we dit proeftuinproject te kunnen uitbreiden naar andere regio’s in Vlaanderen en er een duurzaam project van te maken. Kwam je nu niet aan de beurt omdat de plaatsjes al waren ingenomen? Of woon je niet in de regio van het proefproject? Maar heb je toch interesse in een vervolgtraject? Laat het ons dan nu al zeker weten via dit formulier.  Dan brengen we jou als eerste op de hoogte zodra er meer nieuws is.

 

 

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord