Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Praktische communicatietips voor de vakantie

Geschreven door Anke Boey op in de categorie Hulpmiddelen.

Een treinreis en een groepje mama’s van bijzondere kinderen. Het ideale recept om nieuwe input te verzamelen voor een artikel met communicatietips. Of hoe we onze kinderen kunnen helpen dankzij eenvoudige technologische snufjes. 

Whatsapp 

Een app die iedereen heeft en gebruikt om berichten en fotootjes door te sturen.  Maar wist je dat je via WhatsApp ook je kind kan volgen als het alleen op stap is? Of dat je kind jou kan volgen als het een gsm heeft en op jou zit te wachten als je weg bent? Dit is handig voor kinderen die alleen op stap willen, maar voor wie je als ouder een oogje in het zeil wil houden. 

Je klikt in een nieuwe chat rechtstonder op de paperclip. Daar kies je ‘locatie’. De optie ‘Live locatie delen’ verschijnt. Klik erop en je kan kiezen om de locatie 15 min, 1 uur of 8 uur te delen. Enkel de zender en de ontvanger(s) (in een groepje) kunnen de locatie zien. Meer details over live locatie delen vind je hier.  

Daarnaast heb je ook de audiofunctie in WhatsApp. Dat is het groene icoontje met een microfoon naast je chat. Om een korte boodschap in te spreken klik je op de groene knop, praat je, laat je los. Je bericht wordt automatisch verzonden. Er zijn echter nog meer opties en die kan je hier nalezen.  

Heel handig om boodschappen voor/van je kind op te nemen. Maar vooral ook superhandig als hulpmiddel. Vaak is het heel moeilijk voor moni’s of anderen om te begrijpen wat je kind wil zeggen terwijl jij je kind wel goed begrijpt. Als je kind op kamp is en de begeleiding loopt hierin vast, dan kan je de leiding vragen om een korte audio-opname te doen van wat je kind wil zeggen. Wedden dat jij de klanken wel kan ontcijferen en de leiding kan vertellen wat je kind wil zeggen? Een belangrijke win-win voor iedereen. 

Life360 

Life360 lijkt je eigen securityteam voor het gezin met ‘uitgebreide veiligheids- en coördinatiefuncties voor het leven thuis en onderweg’. Je downloadt de app, je voegt leden toe aan je familiekring en je kiest de opties die voor jullie gezin passen.  
Met deze app kan jij je kind volgen, kan je kind volgen waar jij bent, kan je meldingen instellen en zelfs de autoritten in het oog houden. Lees de details op de website.  

Family link 

Heb je ook vaak het gevoel dat je met je kind in discussie moet gaan over het veelvuldig gebruik van de Ipad, gsm of computer? Dan is deze handige app misschien iets voor jou. Via Family link kan je per kind aangeven welke apps of spelletjes het mag gebruiken en welke niet. En je kan aangeven hoe lang je kind dagelijks mag spelen. Je mag er vanop aan dat je zo veel discussies kan vermijden. Bovendien kan je ook zien waar je kind is, zolang je kind het apparaat bij zich draagt.  

Kampbriefjes 

Vertrekt je kind binnenkort op kamp en kan het zelf geen kampbriefje schrijven? 

Geen nood. Of je laat je kind een boodschap inspreken via de audio opname van WhatsApp. Of je gebruikt deze tips van de mama’s. 

Maak op voorhand een blaadje klaar waarop je een aantal zinnetjes schrijft. Telkens met een keuzemogelijkheid. Als je kind kan lezen en schrijfgerief in de hand kan nemen, dan kan het de ‘ja’ of ‘nee’ omcirkelen. 

Lukt dat niet voor je kind? Dan kan je ook met pictogrammen werken en die printen op stickerpapier. Je kind kan dan zelf vertellen wat het heeft gedaan, hoe het zich voelt of wat er op het menu stond door stickertjes te kleven op de kampbrief. 

We zijn ervan overtuigd dat jullie voor ons nog meer handige tips hebben. Stuur ze gerust door naar info@deouders.be en wij lijsten ze op. 

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord