Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Update rond het Groeipakket – de zorgtoeslag – de IT/IVT

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Financieel met de tags , , , , , ,

Zoals we in een vorig artikel al schreven, kan je kind met een handicap voortaan al de inkomensvervangende /integratietegemoetkoming (IT/IVT) krijgen vanaf de leeftijd van 18 jaar. In dit artikel lichten we de verschillende opties wat verder toe en beantwoorden we de meest gestelde vragen.

Kiezen tussen zorgtoeslag of IT/IVT 

Een inkomensvervangende en integratietegemoetkoming kan je NIET combineren met de zorgtoeslag. Als je kind een IT/IVT ontvangt, dan vervalt automatisch het recht op de zorgtoeslag. Deze regel geldt vanaf 1 juni 2021.

Mag je zelf bepalen of je voor de zorgtoeslag kiest of voor de inkomensvervangende en/of integratietegemoetkoming? 

Ja, dat mag. Hiervoor vergelijk je het best niet alleen de bedragen van beide tegemoetkomingen op zich maar ook de bijkomende voordelen daarvan, zoals het BOB als mogelijk bijkomend recht van de zorgtoeslag. Meer info vind je hier. 

Wel nog recht op het groeipakket 

Het recht op het basisbedrag van het groeipakket blijft wel nog gelden tot de leeftijd van 25 jaar zolang je kind voldoet aan de studie-en tewerkstellingsvoorwaarden. Dit wil zeggen zolang je kind met een handicap verder school loopt in het gewoon of het buitengewoon onderwijs.  Het IT/IVT en het basisbedrag van het groeipakket kan je dus wel combineren.

Let wel! Het team van de Zorgtoeslagevaluatie (team Zoë) zal wanneer je kind 18 jaar wordt nieuwe vragenlijsten opsturen rond de zorgtoeslag. De medewerkers van het team wijzen erop dat je deze vragenlijsten moet invullen als je het recht op het basisbedrag van het groeipakket wil blijven behouden voor je kind. Ook al zal je kiezen voor IT/IVT en niet meer voor de zorgtoeslag. Wij betreuren deze werkwijze omdat ze extra inspanningen vraagt van ouders, inspanningen die andere ouders niet moeten leveren. Voor jongeren zonder handicap volstaat een bewijs dat deze jongeren nog school lopen. We pleiten er dan ook voor dat beide systemen op elkaar worden afgestemd. 

Wanneer wordt je dossier van de zorgtoeslag herzien? 

Normaal gezien krijg je een beslissing over de zorgtoeslag tot je kind 6, 12 of 18 jaar is. Een half jaar voor de verjaardag van je kind neemt het team Zoë zelf contact met je op om de beslissing te herzien. Je hoeft hiervoor zelf niets te doen. In sommige gevallen staat er een andere herzieningsdatum ingepland. Ook dan word je automatisch verwittigd om nieuwe documenten aan te leveren.

Stel je in de tussenperiode echter zelf vast dat er iets is veranderd aan de situatie van je kind? Krijgt je kind bv. meer therapie of is er een bijkomend probleem vastgesteld? Vraag dan zelf een herziening aan bij de uitbetaler van jouw Groeipakket.

Hebben jullie nog vragen over het Groeipakket, de zorgtoeslag of de IT/IVT? Stuur dan een mail naar info@deouders.be. We helpen je graag verder.

P.S. Wist je dat we vanuit vzw De Ouders rond de tafel zitten om het huidig systeem van de zorgtoeslag te evalueren en mee te werken aan de verdere vereenvoudiging van de aanvraag? Wil je graag jouw stem laten horen? Dat kan.  

Vul deze enquête in of stuur ons een mailtje naar info@deouders.be. We nemen jullie input zeker mee. 

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord