Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Vanaf nu kan je meer doen met je PAB in de zomermaanden.

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Financieel met de tags , , , ,

Goed nieuws voor wie een PAB heeft en in de zomerperiode voor zijn/haar kind gebruik maakt van dagopvang in het MFC. Vanaf dit jaar geldt er een gunstmaatregel. Voor wie het PAB combineert met een MFC in de maanden juli en augustus zal het PAB bedrag niet worden verlaagd. Een interessant wist-je-dat-je voor wie binnenkort de aanvraag tot zomeropvang aan het multifunctioneel (MFC) moet doorgeven.

Combinatie PAB en MFC

Wie een PAB heeft en combineert met dagopvang in een MFC, moet dat melden aan het Vlaams Agentschap voor Personen met een handicap (VAPH) melden via het combinatieformulier

Aan de hand van dit formulier, vermindert het VAPH het PAB, volgens het aantal dagdelen dat je kind gebruik maakt van het MFC. 

Vanaf 2024 zet het VAPH automatisch de combinatie op 0 dagdelen in juli en augustus, ook als je kind in de zomermaanden naar de dagopvang gaat. Zelfs als je kind elke dag gaat. Dat betekent dat je resterende PAB zal stijgen als je voordien wél dagdelen combineerde in de zomervakantie. 

Voorbeeld: Je hebt een PAB van 40.598,72 euro. Je combineerde het hele jaar door met 10 dagdelen schoolaanvullende dagopvang. Je resterende PAB bedroeg dan 24.066,89 euro. Maar zodra het VAPH de combinatie op 0 dagdelen zet in juli en augustus, heb je 26.813,13 euro resterend PAB. Je hebt door deze nieuwe regel dus 2.746,24 euro meer PAB om te besteden aan zorg en ondersteuning. 

Moet je als ouders daarvoor iets doen?

Nee, je moet zelf niets doen. Het VAPH past de combinatie in juli en augustus automatisch voor je aan. 

Het combinatieformulier moet je alleen opnieuw invullen als: 
- de combinatie buiten de zomermaanden langer dan 4 weken wijzigt 
- je een combinatieformulier voor bepaalde duur indiende bij het VAPH en na de einddatum toch opnieuw gebruik wil maken van dagopvang. 

Moet het MFC iets doen? 

Nee, ook voor het MFC verandert er niks. De begeleidingsovereenkomst blijft doorlopen. En het MFC registreert zoals gewoonlijk de dagregistraties in de Geïntegreerde Registratietool (GIR). 

Meer weten over PAB aanvragen? 

Herbekijk ons webinar Hoe vraag je een persoonlijk assistentiebudget aan? 

Naar het webinar PAB

Ouders kunnen dit gratis bekijken. Wat moet je weten om onze webinars gratis te volgen lees je hier.

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord