Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Waar heb ik recht op? > Kunnen wij ons laten testen op het coronavirus?

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Algemeen met de tags , ,

In de media verschenen berichten dat mensen massaal kunnen worden getest op het coronavirus.
Deze info klopt jammer genoeg niet helemaal. 

Om te kunnen testen op het coronavirus zijn twee zaken nodig. Er moet ten eerste voldoende capaciteit zijn om testen te verwerken. Daarnaast heb je ook afnamemateriaal nodig. Dit is medisch materiaal waarmee je een staal van een persoon kan verzamelen. Vandaag is de capaciteit om testen te verwerken in orde. Het afnamemateriaal is echter nog steeds niet in grote aantallen beschikbaar.

Daarom heeft de overheid beslist om eerst en vooral in te zetten op het testen van:

  • Gezondheidspersoneel dat ziektesymptomen heeft én behoort tot de volgende groepen: artsen, verpleegkundigen, personeel van een woonzorgcentrum en paramedici (bvb. ambulanciers, respiratoire kinesitherapeuten,...) die in contact komen met mensen die risico lopen op een ernstige vorm van COVID-19.
  • Elke persoon die in het ziekenhuis wordt opgenomen en waarbij de arts een vermoeden heeft dat het over het coronavirus gaat.
  • Patiënten met symptomen die in een woonzorgcentrum, gevangenis of opvangcentrum verblijven. Hier wil men nagaan of er een besmettingshaard is en voorkomen dat het virus zich in deze setting verder verspreidt.
  • Voor personen met een handicap en assistenten blijven de regels van toepassing die de collega's van Onafhankelijk Leven reeds eerder verspreidden. Klik hier voor meer info

Heb je een vraag over je ondersteuning? Bel gerust de collega's van de advieslijn van Onafhankelijk Leven. Zij helpen je graag verder. 

Wil je advies of steun van andere ouders? Word dan lid van onze gesloten Facebookgroep De Ouders 'mijn kind, bijzonder kind.'  Wil je advies van andere budgethouders? Word dan lid van de gesloten facebookgroep De budgethouders.

Alle laatste info en antwoorden op veelgestelde vragen over Corona vind je op de officiële website of bel naar het gratis nummer 0800 14 689.

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord