Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Waar heb ik recht op? Tips om de energieprijzen te drukken

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Algemeen.

De energiekosten stijgen omwille van de economische en geopolitieke situatie. Dat maakt het er voor onze gezinnen niet makkelijker op. We gingen daarom op zoek naar extra tips voor tegemoetkomingen.  

In een eerder artikel vermeldden we de kortingsbon  voor de aankoop van energiezuinige huishoudtoestellen, maar er is meer. 

Heb jij recht op het sociaal tarief voor gas en elektriciteit? 

Ja, ik ontvang een zorgtoeslag voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte met een minimale score van 4 punten in pijler 1 van de medisch-sociale schaal (vroegere verhoogde kinderbijslag). 

Ja, ik ontvang (voor mijn kind) een tegemoetkoming van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid omwille van een handicap van minimum 66%. 

Dan kan je genieten van het sociaal tarief voor gas en elektriciteit. Voor meer details kan je een kijkje nemen op de website van de Vlaamse Overheid. Op de website van de Federale Overheid Economie kan je ook een digitale vragenlijst invullen om te bekijken of jij recht hebt op het sociaal tarief en of het voor jou reeds wordt toegepast.   

Kom je in aanmerking voor het sociaal tarief voor gas en elektriciteit, maar wordt het nog niet toegepast? Neem dan contact op met jouw energieleverancier want beschermde klanten, d.w.z. klanten die recht hebben op het sociaal tarief voor gas en elektriciteit, hebben recht op een aantal voordelen. 

Beschermde klanten hebben recht op voordelen op het vlak van energie. 

Je mag een gratis energiescan vragen. Dat is een eenvoudige inspectie van je huis met als doel tips te geven voor energiezuinig wonen.  

Je krijgt een premie bij het plaatsen van een condensatieketel.  

Je hebt recht op hogere premies om je woning beter te isoleren. Denk aan dak-, vloer- en kelderisolatie en nieuwe beglazing.   

Ook bij de plaatsing van een zonneboiler, een warmtepomp, een warmtepompboiler en zonnepanelen krijg je als beschermde klant een beduidend hogere premie

Bij premies voor het E-peil en het EPC-label is er ook een financieel voordeel.  

Het tarief van de bijdrage energiefonds wordt verminderd tot 0,00 euro. 

Je komt in aanmerking voor een renteloze energielening (0%).  

Ben je huurder? Vertel je huiseigenaar dat hij in aanmerking komt voor een verhoogde huur-en isolatiepremie en professionele hulp bij het renoveren van de woning. Zo kan jouw energiefactuur aanzienlijk dalen! 

Meer info over deze voordelen vind je terug bij de Vlaamse Overheid en netbeheerder Fluvius

Beschermde klanten hebben recht op voordelen voor het waterverbruik. 

Vraag je waterbedrijf om de waterstand gratis op te meten.  

Je kan een maandelijkse tussentijdse waterfactuur aanvragen in plaats van een driemaandelijkse factuur. 

Je kan een afbetalingsplan op maat aanvragen voor je waterfactuur.   

Vraag bij je waterbedrijf een gratis waterscan aan en bespreek met een expert je waterverbruik en besparende tips.  

Je hebt (als gezin) recht op het sociaal tarief voor water (80% korting) als één van de gezinsleden met een handicap een inkomensvervangende tegemoetkoming of een integratietegemoetkoming (IT/IVT) krijgt van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid.  

Beschermde klanten hebben recht op voordelen voor telefoon en internet. 

Het sociaal tarief kan je een korting opleveren bij je installatie en op je telecomabonnement.  

De voorwaarden zijn niet gelijk aan die voor het sociaal tarief voor gas en elektriciteit. Je hebt recht op deze voordelen als je door de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid of het ziekenfonds erkend wordt al persoon met een handicap voor 66% of meer. Ook als persoon met een vermindering van de zelfredzaamheid met minstens 9 punten geniet je van het voordeel. Val je in een van de categorieën dan moet je ook aan de bijkomende voorwaarden (18+, alleen- of samenwonen, inkomen) voldoen. Details vind je op de website van het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie

Wie lijdt aan een gehoorverlies van ten minste 70dB voor het beste oor, of wie samenwoont met een (klein)kind met dit gehoorverlies heeft sowieso recht op het aangepaste tarief.  

Telecombedrijven die het sociaal tarief toepassen zijn: Base, Orange, Proximus, Scarlet, Telenet en Voo. Hun gegevens vind je hier, zodat je je sociaal tarief kan aanvragen. Andere telecombedrijven mogen het tarief aanbieden, maar zijn niet verplicht. Aarzel dus niet om het sociaal tarief aan te vragen bij jouw operator.  

Het vraagt (alweer) wat administratie, maar wie weet levert dat ene telefoontje jou een financieel duwtje in de rug op! 

 

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord