Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Waar heb ik recht op? > Wat betekent de nieuwe bewindvoering voor mijn kind?

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Algemeen met de tags , , , , , ,

Vanaf 1 september 2019 veranderen de regels rond het nieuwe bewindvoerderschap definitief. Vanaf dan bestaat het begrip ‘verlengde minderjarigheid’ niet meer. Elke meerderjarige met een verstandelijke handicap die begeleiding nodig heeft om zijn belangen (persoon en goederen) zelf of zelfstandig te behandelen kan voortaan een bewindvoerder krijgen.

Wat is bewindvoering?

Wie 18 wordt, is volwassen. Daar horen rechten en plichten bij. Sommige van onze kinderen met een handicap hebben budgetbegeleiding nodig, anderen hebben hulp nodig om te kiezen waar ze zullen wonen en voor nog anderen vormt bewindvoering een noodzakelijke beschermingsmaatregel om misbruik tegen te gaan.

Het nieuwe systeem streeft ernaar om iemand met een verstandelijke handicap zoveel mogelijk zelf te laten beslissen. De bewindvoering wordt opgesplitst in bewindvoering over de goederen enerzijds en de persoon anderzijds (zoals trouwen.) Het nieuwe systeem maakt zo een bewindvoering op maat mogelijk.

Is het verplicht om een bewindvoerder aan te stellen voor je kind?

Neen, voor jongeren die binnenkort volwassen worden, ben je als ouder niet verplicht om bewindvoerderschap in te voeren. Voor sommigen vormt het wel een noodzakelijke beschermingsmaatregel. Zoniet lopen deze volwassenen bijvoorbeeld het risico ongebreideld geld uit te geven, iets wat hen financieel zuur zou komen te staan.

Anderzijds is het als ouder niet evident om je volwassen kind onder bewind te laten stellen. Het is een ingrijpende en vaak emotionele beslissing. Je doet het om je kind te beschermen, maar het blijft een aantasting van de autonomie van je volwassen kind. In de workshop rond bewindvoering op maandag 19 augustus krijg je tips hoe je de bescherming kan regelen zonder bewindvoering.

Hoe vraag je bewindvoering aan?

Als je als ouder beslist om met bewindvoering te werken voor je kind, dan moet je bij de vrederechter terecht. De vrederechter stelt dan een bewindvoerder aan. De wet zegt dat bij voorkeur gekozen wordt voor een 'buitengerechtelijke bewindvoerder', d.w.z. een familielid of een andere vertrouwenspersoon. Professionele bewindvoerders (advocaten) mogen alleen in uitzonderlijke omstandigheden aangeduid worden: als er niemand uit de familie of het sociale netwerk gevonden wordt.

Je kan er ook voor kiezen om geen bewindvoering aan te vragen. Dan blijft je volwassen kind zelf verantwoordelijk. Je mag je kind bij het beheer van zijn persoon en goederen uiteraard met raad en daad bijstaan. In onze workshop op 19 augustus geven we jullie hierover meer tips.

>>  Bewindvoering aanvragen in 3 stappen 

  • Je dient een verzoekschrift in bij de vrederechter. Dit verzoekschrift vind je online bij het arrondissement van de officiële woonplaats van je kind. Verblijft je kind officieel in een voorziening dan dien je het verzoekschrift dus in bij het arrondissement waaronder de voorziening valt. Een voorbeeld van een online aanvraag vind je hier.
  • Je vult op maat in welke items je wil vervat zien in de bewindvoering. Je dient het document in bij de vrederechter.
  • Ten slotte gaan jullie samen naar de vrederechter om de bewindvoering op te starten.

Naast een bewindvoerder kan je ook een vertrouwenspersoon aanstellen. Dit is heel handig. De vertrouwenspersoon behartigt het belang van de persoon met een beperking en ziet erop toe dat de bewindvoering correct verloopt.

Wanneer moet je ten laatste overstappen van ‘verlengde minderjarigheid’ naar ‘bewindvoering?’

Op 1 september 2019 gaan alle verlengd minderjarigen automatisch over op bewindvoering. Op dat moment word je als ouder of voogd automatisch aangesteld als bewindvoerder. Als je bewindvoerder bent, kijk dan ook voor een opvolgingsverklaring. Hierin geef je aan de vrederechter wie jou als bewindvoerder moet opvolgen als je dit zelf niet meer kan.

Wil je meer weten?

Als ouder krijg je een grote verantwoordelijkheid en zit je wellicht met heel vragen rond bewindvoering.

>> Meer info over je taken als bewindvoerder, lees je in deze praktische gids voor familiale bewindvoerders.

>> Schrijf je in voor onze workshop rond bewindvoering en erfrecht op maandagavond 19 augustus

 

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord