Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Wanneer komen onze gezinnen aan bod in de vaccinatiestrategie?

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Medische problematiek met de tags , , , , , , ,

Vanuit De Ouders volgen we de informatie over de vaccinatiestrategie op de voet. Voor jongeren (voorlopig vanaf 18 jaar) en volwassenen die in een MFC of een voorziening blijven, is er ondertussen duidelijkheid. Zij zullen vanaf half februari in hun zorginstelling gevaccineerd worden. Daar zijn we blij mee.

We stellen echter vast dat gezinnen van kinderen en volwassenen met een handicap in een thuiscontext nog steeds op hun honger blijven zitten. Ook over de ouders en brussen die als mantelzorgers optreden wanneer de jongere thuis is, wordt niet gesproken.

Na de woonzorgcentra en voorzieningen voor mensen met een handicap komen in de 2de fase alle 65 plussers en mensen met gezondheidsklachten aan bod. Ook hier zijn we blij om. Hier zullen ook al heel wat jongeren (voorlopig 18+) en volwassenen met een handicap bij zijn. In een derde fase is het de beurt aan alle andere volwassenen. 

Maar wat met mensen met een handicap in een thuiscontext?

Mensen met een handicap die risicopatiënt zijn en thuis wonen, al dan niet in gezinsverband, vormen ook een heel kwetsbare groep. Keer op keer missen wij hen in de communicatie van de overheid. 

De nood is even hoog bij mensen met een handicap die thuis wonen.
Veel gezinnen leven al bijna een jaar in een nog striktere isolatie dan de rest van de samenleving. Mantelzorgers hebben angst om zelf ziek te worden en hun zorgtaken niet meer te kunnen opnemen. Ze hebben schrik om hun kind te besmetten.

Veel gezinnen van een kind met een handicap zien hun netwerk wegvallen. Omwille van de covid-maatregelen of uit angst om hen te besmetten durven zorgverleners, mantelzorgers, vrijwilligers,...  niet komen helpen. De isolatie en eenzaamheid bij deze groep is groot.

Enquêtes

Vanuit De Ouders en onze partnerorganisatie Onafhankelijk Leven namen we twee enquêtes af: één enquête bij 150 gezinnen met kinderen (zowel minder- als meerderjarigen) met een beperking, een andere enquête bij 100 volwassenen met een handicap.
Uit beide enquêtes blijkt dat meer dan 90 % het heel belangrijk vindt om prioritair een vaccin te krijgen. Ook wanneer het gezinslid met een handicap geen risicopatiënt is. Voor ruim 70% van de gezinnen is het heel belangrijk dat niet alleen de persoon met een handicap wordt ingeënt maar eveneens de ouders en brussen die als mantelzorger optreden.


Onze wensen

Wij roepen beleidsmakers dan ook op om mensen met een handicap en hun omgeving zo snel mogelijk te vaccineren, net zoals mensen in een voorziening. Wij vragen dat ook de mantelzorger(s)/assistent(en) van de persoon met een handicap mee in deze prioritaire groep worden gevaccineerd.

Waarom?

  • In de noodzakelijke zorg die dienstverleners aan huis verstrekken kan de 1,5 m afstand vaak niet bewaard worden. Vaccinatie kan de mensen met een handicap thuis beschermen.
  • Ook de mantelzorgers hebben bescherming nodig. Zij mogen niet uitvallen, want dan valt ook de hulp weg.
  • Vaccinatie zorgt er ook voor dat de noodzakelijke therapieën en dagbestedingsactiviteiten veiliger en frequenter kunnen doorgaan. Zo vermijd je op langere termijn ook andere bijkomende medische en sociale problemen.

Vanuit vzw De Ouders en Onafhankelijk Leven hopen we dat de overheid bij het uittekenen van de vaccinatiestrategie hiermee rekening houdt.
 

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord