Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Het complete overzicht van coronapremies en -maatregelen, dankzij jullie inbreng ♥

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Algemeen met de tags , , , , , ,

Dankzij jouw inbreng, ideeën en getuigenissen kon vzw De Ouders, samen met andere organisaties, mee wegen op het beleid in de coronacrisis. We organiseerden online polls die jullie massaal hebben beantwoord. De resultaten daarvan kwamen telkens vlot terecht bij de politici en in de media. Zo konden we druk zetten op beleidsbeslissingen.

We zetten alle maatregelen, toeslagen en premies op een rijtje waar je recht op hebt in deze coronaperiode, mede dankzij jullie verhalen en ideeën

1/ corona-ouderschapsverlof

Het corona ouderschapsverlof is verlengd tot 30 september 2020 en uitgebreid voor ouders van kinderen met een beperking. Ook de bedragen die je ontvangt tijdens dit verlof zijn bekend. Voor ouders van kinderen met een handicap en alleenstaande ouders liggen die 50% hoger.

2/ COVID-toeslag voor gezinnen

De Vlaamse regering besliste ook om een eenmalige extra ondersteuning te geven aan gezinnen die het financieel moeilijk hebben omdat ze een inkomensverlies leden door de coronacrisis.

Voldoen je aan de voorwaarden? Dan krijg je eenmalig 120€ extra via het Groeipakket. De COVID-19-toeslag kan worden aangevraagd van 15 juni tot en met 31 oktober.

Om recht te hebben op deze toeslag moet je voldoen aan een aantal voorwaarden:

  • Je hebt recht op de maandelijkse betaling van het Groeipakket (gezinsbijslag).
  • In de maanden maart, april, mei OF juni 2020 zijn de gezinsinkomsten niet hoger dan 2213,30€ bruto  per maand én minstens 10% lager liggen dan de gezinsinkomsten van januari of februari 2020.
  • Je dient een aanvraag in tot 31/10/2020.

3/ maatregelen buitengewoon onderwijs en leerlingenvervoer

De regels rond het leerlingenvervoer in het buitengewoon onderwijs werden ook aangepast. Daardoor kunnen  vanaf september opnieuw meer kinderen een beroep doen op het noodzakelijke busvervoer.

Leerlingenvervoer is mogelijk op volle capaciteit op voorwaarde dat iedere inzittende vanaf 12 jaar een (stoffen) mondmasker draagt. Is dat niet mogelijk? Dan moet de afstand van 1,5 meter gerespecteerd worden en kan de volle capaciteit van de bus niet gebruikt worden.

Volgend schooljaar komt er een uitgebreid draaiboek voor het buitengewoon onderwijs. Een volledige sluiting OV1en OV2 is niet meer wenselijk en wordt ook vermeden. Ook hier geven we input op basis van jullie noden.

  • Zo vragen we dat de één-op-één begeleiding verder doorgaat in het buitengewoon onderwijs in periodes waarin kinderen toch minder naar school kunnen.
  • Voor kinderen in het inclusief onderwijs moet er in deze periodes extra ondersteuning komen, eventueel aan huis vanuit het ondersteuningsnetwerk. 
  • Ook therapieën vanuit MFC’s (multifunctionele centra) en CAR’s (centra voor ambulante revalidatie) moeten voor ons maximaal doorgaan.

4/ PREMIE voor mantelzorgers en mensen met een handicap

Bij de Vlaamse regering blijven we pleiten voor een extra premie voor de mantelzorgers die thuis hun kind met een handicap hebben opgevangen of nog steeds opvangen. Zodra we hier meer nieuws over hebben, brengen we jullie zeker op de hoogte.

Er is ook een federale premie in de maak van 300€ per volwassene met een handicap.

5/ COMPENSATIE PAB en PVB voor COVID19-kosten

Beschik je over een PAB- of een PVB-budget? Dan heb je recht op een financiële compensatie van 17% die je kan inzetten voor extra ondersteuning van je kind.

Meer info hierover vind je op de website van onze partnerorganisatie Onafhankelijk Leven.

6/ TELECONSULTATIES 

Kan jouw kind zijn of haar therapie nog niet live opstarten bij de therapeut of arts? Dan bestaat nog steeds de mogelijkheid om verder te werken met teleconsultaties. Hiervoor zijn nieuwe RIZIV codes aangemaakt.

De consultatie vanop afstand kan telefonisch of via videobellen. In beide gevallen mag de zorgverlener geen meerkosten of supplementen aanrekenen. Meestal betaalt de patiënt ook geen remgeld en rekent de zorgverlener het bedrag rechtstreeks aan de gezondheidszorgverzekering aan, via het ziekenfonds.

Deze regeling is uitgewerkt met de hulp van ouders die de consultaties-op-afstand wilden uittesten.

7/ VAKANTIEMOGELIJKHEDEN DEZE ZOMER

Behoort je kind tot een risicogroep, maar wil hij/zij toch graag op kamp? Dan kan dat. Je zorgt voor een schriftelijk bewijs waarin je als ouder toestemming geeft (bij chronische ziektes onder controle door medicatie) of je vraagt een bewijs aan de huisarts.

Bij sommige organisaties zijn er nog kampplaatsen vrij! Een actuele lijst vind je bij Magenta onder de rubriek Zomer 2020.

Nog eens dank je wel voor al jullie inbreng!

We wensen jullie een rustige en deugddoende zomerperiode toe! ☼

Nog vragen over de maatregelen of wil je graag jouw ideeën of ervaringen kwijt? Stuur ons dan zeker een mailtje naar info@deouders.be. Of wil je wel getuigen over hoe je als gezin deze periode hebt beleefd? Wij horen het graag!

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord