Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Tijd voor de eerste schooldag

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Onderwijs met de tags , , , , ,

De vakantie zit erop en het schoolritme keert terug. Misschien is dat vaste ritme een verademing? Toch hopen we van harte dat jullie erg hebben genoten met jullie bijzonder gezin van lekker luieren, een fijne uitstap of een vakantie op verplaatsing. We zijn steeds benieuwd naar jullie ervaringen onderweg, in een verblijf of in een museum. Deel jouw tips in de Facebookgroep of via info@deouders.be. We lezen ze graag!

De maand september vraagt heel wat extra geregel naast de dagelijkse afspraken. Er zijn ook specifieke zaken waar je recht op hebt. Wij lijsten ze voor jou op.

De schoolbonus is een financieel duwtje in de rug bij de start van het schooljaar. Voor ieder kind dat in juli recht had op een Groeipakket, krijg je in augustus een schoolbonus op de rekening. Het bedrag hangt af van de leeftijd van je kind. Om het bedrag te ontvangen, hoef je niets te doen. Je krijgt het zonder administratie. Mocht je een laag inkomen hebben, dan heb je mogelijk ook recht op de schooltoeslag. Wanneer je aan de verschillende voorwaarden voldoet, krijg je ook de schooltoeslag automatisch gestort. Kinderen die naar het hoger onderwijs gaan, hebben misschien recht op een studietoelage. Voor de studietoelage moet je wel een aanvraag indienen en dat kan pas als je aan enkele voorwaarden voldoet.

Alle leerlingen in het buitengewoon onderwijs hebben recht op gratis leerlingenvervoer. Dat kan collectief vervoer zijn zoals met een schoolbus of individueel. Dat houdt in dat je kind het openbaar vervoer neemt of dat jij het zelf naar school brengt. Dan heb je recht op een gratis abonnement op het openbaar vervoer of een tussenkomst in eigen vervoer. Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen en je vraagt het leerlingenvervoer aan via de school. Je leest er alles over in ons artikel van juni. Zit je kind lange tijd op de bus? Dan kan je je kind iets meegeven wat het leuk vindt: een kijkboek, een koptelefoon met een luisterverhaal of een voeldoos met allerlei leuke objecten in. Zelf nog tips om de tijd op de bus leuk te besteden? Mail ze naar info@deouders.be

Leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften in het reguliere onderwijs hebben onder bepaalde voorwaarden ook recht op een tegemoetkoming bij leerlingenvervoer. Ook hiervoor verwijzen we graag naar ons artikel van juni.

Nog voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften in reguliere scholen wordt gewerkt met ondersteuningsteams (OT) in samenwerking met het buitengewoon onderwijs of gespecialiseerde centra. Je moet een aanvraag indienen via de school en het CLB. Daarna worden afspraken op maat gemaakt voor flexibele ondersteuning op school. Via de Cel Speciale Onderwijsleermiddelen kan je hulpmiddelen aanvragen voor schoolgebruik. De school vraagt de financiering aan, ouders ondertekenen mee. Op deze website vind je een mooi overzicht van hulp die het VAPH organiseert.

Kinderen die langere tijd niet naar school kunnen hebben de mogelijkheid om synchroon internetonderwijs (SIO) te volgen. Bednet vzw organiseert het en het is gratis voor de school en de ouders. Daarnaast bestaat er ook tijdelijk onderwijs aan huis (TOAH).

Als je kind tussen 0 en 7 jaar is en het gaat naar een reguliere kinderopvang of school, dan heb je recht op Globale Individuele Ondersteuning voor minderjarigen (GIO). GIO is ondersteuning bij de opstart- en overgangsmomenten in de kinderopvang, in de kleuterklas en in het eerste leerjaar. Je krijgt er 4 aparte punten voor. Dat komt overeen met 30 uren ondersteuning en ze gaan niet af van de 8 RTH-punten die ieder kind met een (vermoeden van een) handicap krijgt. Bovendien is de hulp gratis en combineerbaar met RTH (rechtstreeks toegankelijk hulp).

Gaat je kindje naar een reguliere kinderopvang, maar heeft het extra ondersteuning nodig? Er wordt inclusieve kinderopvang georganiseerd door Kind en Gezin. In samenspraak met ouders, therapeuten, dagouders en een coach wordt alles in het werk gesteld om je kindje zo goed mogelijk te laten ontwikkelen. Je kan ook in een Centrum Inclusieve Kinderopvang (CIK) terecht voor meer informatie.

Mits goede afspraken is het ook mogelijk dat een therapeut of de thuisverpleging langs gaat op school of in de kinderopvang. Daarvoor neem je best rechtsreeks contact op met de betrokkenen.

We wensen alle kinderen een wonderlijke schoolstart en een heel fijn schooljaar!

 

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord