Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Voortaan overal in Europa geldig: de blauwe parkeerkaart en de EDC kaart

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Hulpmiddelen met de tags , , , , ,

De European disability card

Sinds 2017 kan je in België de European Disability card (EDC kaart) aanvragen als je kind een handicap heeft. Met deze kaart krijg je als persoon met een handicap extra voordelen om te genieten van uitstapjes. De kaart was tot nu toe geldig in 8 landen: België, Cyprus, Estland, Finland, Italië , Malta, Slovenië en Roemenië. Voortaan zal je ze in elke lidstaat van de Europese Unie (27 landen) kunnen gebruiken. Want het Europees parlement keurde hiervoor een wet goed. De kaart zal zowel digitaal als fysiek beschikbaar zijn.

Heb je assistentie nodig om op uitstap te kunnen? Dan zal er een 'A' op je kaart staan waardoor men weet dat je een begeleider meehebt omdat dit nodig is. De begeleider mag dan vaak gratis mee. Wist je dat de EDC kaart sinds 1 januari 2024 automatisch wordt uitgereikt wanneer je er recht op hebt?

Wil je meer weten over de EDC kaart? Lees dan zeker ons artikel over de EDC kaart.

De EDC kaart uitgelicht

De blauwe parkeerkaart

Ook de blauwe parkeerkaart zit in een nieuw jasje.

De nieuwe Europese parkeerkaart zorgt ervoor dat je net dezelfde rechten krijgt rond parkeren als de inwoners van het land waar je naartoe reist. Let wel! Deze rechten gelden enkel voor wie kort in het buitenland verblijft. Niet voor wie er permanent woont.

Nog goed nieuws. Voortaan moet je normaal binnen de 90 dagen na aanvraag een nieuwe parkeerkaart ontvangen.

Meer info over de blauwe parkeerkaart vind je hier.

Vraag je parkeerkaart aan

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord