Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Gemeentelijke premies

Veel Vlaamse gemeenten geven tegemoetkomingen aan gezinnen die de zorg opnemen voor hun kind met een beperking. Vaak moet je zelf deze premie aanvragen en word je niet automatisch op de hoogte gebracht van het bestaan ervan.

Sociaal-pedagogische toelage

Met deze toelage willen de gemeenten bijspringen in de extra kosten voor de opvoeding en verzorging van een kind met een beperking.

  • Toekenningsvoorwaarden verschillen van gemeente tot gemeente.
  • De bedragen schommelen tussen de 100 euro en 500 euro per jaar per kind.

Gemeentelijke mantelzorgpremie

Sommige gemeenten geven een mantelzorgpremie aan mensen die de dagelijkse zorg voor een zwaar zorgbehoevende persoon opnemen. Soms geldt de premie pas wanneer de zorgbehoevende meerderjarig is.

Zo zijn er gemeentes die  een premie toekennen van 100 euro per jaar. Andere gemeenten geven een premie van 50 euro per maand, zo’n 600 euro op jaarbasis dus.

In sommige gemeenten kan je zelfs de sociaal-pedagogische toelage en de mantelzorgpremie combineren.

Vakantiepremie

Veel gemeenten bieden een vakantiepremie aan voor gezinnen van een kind met een beperking. Met deze premie willen de gemeenten bijdragen in de extra kosten voor vakantieopvang of extra reiskosten voor kinderen met een beperking.

Ook hier verschillen de premie en de toekenningsvoorwaarden van gemeente tot gemeente.

Waarop heb je recht in jouw gemeente?

Het is belangrijk dat je zelf bij jouw gemeente vraagt welke premies er van toepassing zijn onder welke voorwaarden.

  • Je kan hiervoor terecht op rechtenverkenner.be.
  • Staat jouw gemeente er niet tussen? Misschien vind je de info op de gemeentelijke website. Je kan ook contact opnemen met de sociale dienst van je gemeente. Zij kunnen je vertellen op welke premies je recht hebt.

Oproep

We zijn benieuwd naar de verschillen tussen de gemeenten… Help je ons mee de soorten premies en bedragen van de verschillende gemeenten op te lijsten? Stuur een mailtje naar info@deouders.be met de premies en bedragen van jouw gemeente. Dankjewel alvast!

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord